Чт, 2024-03-28, 16:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:27
З 2014 року Латвія стане 18-ю країною єврозони
Інші останні Новини Європейського Союзу
Єврогрупа ухвалила вчора рішення про прийом Латвії в зону євро з 1 січня 2014 року. Про це заявив у четвер увечері єврокомісар з валютної та фінансової політики Оллі Рен за підсумками зустрічі міністрів фінансів зони євро в Люксембурзі, передає ИТАР-ТАСС.

Водночас Латвія приєднається до європейського стабфонду, пояснив голова Європейського стабілізаційного механізму (стабфонду зони євро) Клаус Реглінг.

На практиці економічні показники Латвії виглядають краще, ніж у більшості країн зони євро. Єврокомісія і ЄЦБ ще 5 червня рекомендували прийняти Латвію і констатували виконання цією країною Маастрихтських критеріїв — макроекономічних вимог для запровадження єдиної європейської валюти.

Інфляція в Латвії у 2012 році становила 1,3% від необхідних 2,7%, дефіцит бюджету — 1,2% ВВП за необхідних 3%, держборг — 40,7% ВВП при нормі в 60%. Курс національної валюти до євро залишається структурно стабільним. Що стосується довгострокових ставок за позиками, то вони становлять для Латвії 3,8%, тоді як мінімально допустимим рівнем є позначка в 5,5%.

Європейські інститути також активно підтримують вступ Латвії, розцінюючи цей крок як політичний сигнал, що єдина європейська валюта залишається привабливою для нових держав.

Нагадаємо, наприкінці 2012 року, американський мільярдер і філантроп Джордж Сорос заявив, щоб подолати кризу в Єврозоні, Німеччина повинна знову повернуться до марки або хоча б частково пробачити борги країнам Південної Європи.

У березні 2013 року провідні німецькі економісти, юристи та бізнесмени оголосили про створення партії "Альтернатива для Німеччини", головним пунктом програми якої став вихід ФРН з єврозони.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 879 | Додав: adminA | Теги: 2014 року, латвія, 18-ю країною єврозони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]