Пт, 2024-05-03, 18:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:17
Земля на порозі 5 кліматичних катастроф - вчені
Інші останні Новини світу науки і технологій

2023 рік став найтеплішим роком, який коли-небудь реєстрували люди. Ймовірно, останній раз такі високі температури були ще 125 000 років тому. Втрата морського льоду в Антарктиді прискорюється страшними темпами разом із багатьма іншими показниками швидкої зміни клімату. Але чи означає це, що 2023 рік став лише першим кроком до незворотних змін на планеті? Про те, які небезпечні кліматичні переломні моменти чекають на Землю, пише Science alert.

Вчені виявили понад 25 переломних точок у системі Землі (фото: sciencealert.com)

Які небезпечні зміни клімату чекають нашу планету

Більшість людей думає, що екосистема чи частина кліматичної системи, зазначаючи стресу, відреагує досить передбачувано - подвійний тиск, подвійний вплив і так далі. Але так відбувається не завжди. Іноді система під напругою змінюється стабільно до певної точки, але за межами цього можуть бути зафіксовані набагато більші або різкі зміни.

Прикладом таких "нелінійних" змін є "переломні точки", які відбуваються, коли система перетинає поріг, тоді зміни стають самопідтримуваними. Це означає, що навіть якщо початковий тиск зменшиться, зміни триватимуть, поки система не досягне іноді зовсім іншого стану.

Це так само, якщо котити валун на пагорб. Це забирає багато енергії. Якщо надходження енергії припиниться, валун покотиться назад. Але коли досягнуто вершини пагорба і валун зрівноважений на самій вершині, невеликого поштовху, можливо, навіть пориву вітру, може бути достатньо, щоб він покотився вниз на іншу сторону.

Кліматична система має багато потенційних переломних моментів, наприклад, зникнення крижаних покривів або густоти тропічних лісів, які стають значно сухішими та більш відкритими. Буде дуже важко, фактично неможливо, відновити ці системи, коли вони досягнуть критичної точки.

Що показує глобальний звіт про переломні моменти

Вчені опублікували новий Глобальний звіт про переломні моменти на COP28 кліматичних переговорах ООН у Дубаї. У ньому викладаються наукові висновки щодо "негативних" переломних моментів у системі Землі, які можуть завдати шкоди як природі, так і людям. У звіті також є висновки щодо потенційних "позитивних" суспільних переломних моментів, які можуть прискорити дії щодо сталого розвитку.

"Проаналізувавши наукові докази минулих і поточних змін і взявши до уваги прогнози комп’ютерних моделей, ми визначили понад 25 переломних точок у системі Землі", - заявляють вчені.

6 із них знаходяться в скутих льодом частинах планети ("кріосфері"), включаючи колапс масивних крижаних щитів у Гренландії та різних частинах Антарктиди, а також локальне перекидання льодовиків і танення вічної мерзлоти.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 298 | Додав: admin | Теги: земля, катастрофа, клімат | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]