Пт, 2024-03-29, 00:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:41
ЗМІ - травневі холоди пошкодили половину врожаю фруктів
Інші останні Економічні новини

Через аномально холодний початок травня обмерзла частина майбутнього врожаю фруктових дерев і ягідних культур.

Про це пише Liga.net.

"В Україні катастрофа. Загинуло близько 50% врожаю, а це - близько 1 млн тонн продукції", - розповів голова галузевої асоціації Укрсадпром Дмитро Крошка.

Аналогічну оцінку дають в Українському клубі аграрного бізнесу.

"Ситуація складна. За нашими підрахунками, близько 50% врожаю фруктів і ягід ми втратили", - говорить експерт УКАБ Олександр Донченко.

Найбільше, за його словами, постраждали культури ранніх сортів.

За даними асоціації Укрсадпром, загальний урожай в 2016 році зерняткових (яблука, груші) і кісточкових культур (вишні, черешні, абрикоси, персики, сливи та ін.) Склав трохи більше 2 млн тонн. Якщо прогнози експертів виправдаються, в поточному році результат буде удвічі меншим.

На півдні країни вже почали збирати ранню черешню. Зараз для оптових покупців вона коштує 40-50 грн за кілограм.

Сезон тепличної полуниці через холодну весну цього року стартував на 7-10 днів пізніше, ніж у 2016-му. Тоді полуниця з'явилася на ринку в 20-х числах квітня. За прогнозами, у другій половині травня полуниця від виробника подешевшає до 15-20 грн за кг.

Донченко вважає, що пропозиція фруктів і ягід знизиться через неврожай, але ціни виростуть тільки на 10-15%.

"Справа в тому, що українські споживачі дуже чутливі до подорожчання, дорогі товари їм просто будуть не по кишені", - пояснює він.

За офіційною статистикою, понад 80% плодово-ягідної продукції виробляється не приватними підприємствами, а в домашніх господарствах. "Чи зможуть приватні торговці наситити ринок - велике питання", - говорить він.

Приватні виробники, швидше за все, зазнають збитків.

Крошка бачить в ситуації на ринку фруктів і ягід ще один ризик. "До України великий інтерес провляють європейські переробники, однак через дефіцит сировини, швидше за все, великих контрактів нам чекати не варто", - відзначає він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 713 | Додав: adminA | Теги: половину врожаю фруктів, травневі холоди, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]