Пт, 2024-04-19, 13:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:25
Звіт щодо виконання Україною угоди про асоціацію Комітет Європарламенту розглянув
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Комітет Європарламенту розглянув звіт щодо виконання Україною угоди про асоціацію

Комітет Європарламенту із закордонних справ (AFET) провів засідання, на якому вперше був розглянутий проект доповіді щодо виконання Угоди про асоціацію ЄС-Україна.

Автором проекту доповіді виступає німецький євродепутат Міхаель Галер.

На засіданні у четвер основні висновки документу представляв експерт, науковий співробітник "Коледжу Європа" Андрій Тюшка.

Він зазначив, що імплементація положень угоди в Україні стикається з низкою негативних соціально-політичних, економічних та юридичних факторів. "Попри це, суттєвий прогрес спостерігається у багатьох сферах", - відзначив він.

Тюшка наголосив на низькій здатності різних міністерств співпрацювати у здійсненні реформ. "Стурбовані тим, що взаємодія між кабінетом міністрів та парламентом не регулюється конкретним механізмом щодо реалізації зони вільної торгівлі", - йдеться у проекті доповіді.

Експерт зазначив, що далеко не всі реформи йдуть у стабільному ритмі, а деякі взагалі можуть бути скасовані. "Одним з прикладів реформи, яка, ймовірно, може бути скасована, є децентралізація. Деякі реформи, зокрема, у сфері антикорупції та правосуддя, можуть бути незакінчені або призупинені через майбутні парламентські і президентські вибори", - сказав він.

Євродепутати під час обговорення доповіді багато говорили про корупцію в Україні, зокрема, Галер згадав про публікацію німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка написала, що від корупції на українській митниці держава втрачає близько 4,5 мільярда євро на рік.

Британський євродепутат Чарльз Теннок поцікавився процесом деолігархізації в Україні, а також процесом впровадження антикорупційного суду.

У проекті доповіді відзначається, що "існуюча судова система в Україні як і раніше залишається неефективною, корумпованою та заполітизованою".

"Вітаємо роботу, вже виконану Національним антикорупційним бюро (НАБУ), але вказуємо на проблематичне втручання генерального прокурора; підкреслюємо важливість незалежності спеціального прокурора з боротьби проти корупції", - зазначається в документі.

Галер додав, що стурбований ймовірним негативним впливом передвиборчої кампанії на процес імплементації угоди про асоціацію.

"Ми бачимо, що ентузіазм чотирирічної давності значно зменшився триваючою корупцією і повсякденними труднощами життя в Україні. Прогрес від реформ поки що не має позитивного ефекту на щоденне життя людей", - сказав він.

До 11 вересня у проект доповіді можуть бути внесені поправки. Галер, зокрема, відзначив, що можуть бути додані висновки щодо сфери навколишнього середовища, зокрема, вирубки лісу, та процесу проведення місцевих виборів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 871 | Додав: adminA | Теги: комітет Європарламенту, виконання Україною угоди про асоціа, Звіт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]