Ср, 2024-04-24, 12:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:00
Європарламент закликав Росію звільнити Сенцова і Савченко
Інші останні Новини Європейського Союзу

Депутати Європарламенту у четвер, 10 вересня, у Страсбурзі ухвалили резолюцію щодо Росії та справ Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Естона Кохвера (ув’язнений естонський офіцер).

Проект документа консолідовано підготували п’ять політичних груп законодавчого органу ЄС. Дебати та голосування пройшли за пунктом порядку денного пленарної сесії, що присвячений порушенню прав людини, демократії та верховенства права, повідомляє Укрінформ.

Венеціанський кінофестиваль підтримав Сенцова
Європарламент запропонував скласти "чорний список" росіян

"Європарламент суворо засуджує незаконний вирок і ув’язнення Олега Сенцова і Олександра Кольченка, закликає Російську Федерацію негайно їх звільнити та гарантувати їх безпечне повернення до України", - йдеться у резолюції.

Депутати також закликають звільнити всіх українських громадян, включаючи Надію Савченко, які незаконно утримуються в РФ, як було домовлено у рамках імплементації Мінських домовленостей.

У документі зазначається, що Росія порушує Європейську конвенцію з прав людини.

ЄП висловлює жаль, що право і судочинство в РФ використовуються як політичний інструмент у порушенні міжнародного права і стандартів.

Депутати суворо засудили грубе порушення Росією територіальної цілісності України і Естонії, коли були незаконно викрадені громадяни цих країн, що свідчить про незаконність їхнього засудження у російських судах.

Наголошується, що російська влада і правоохоронці несуть повну відповідальність за безпеку і добробут усіх ув’язнених, включаючи право на візити рідних, дипломатів, надання належної медичної і правової допомоги.

У резолюції нагадується, що РФ є членом Ради Європи і ОБСЄ, а відтак мусить виконувати свої зобов’язання, взяті у рамках цих організацій.

"Європарламент закликає президента Європейської ради і високого представника ЄС представити всеохопну політичну стратегію, яка забезпечить набуття з боку ЄС ініціативи та проведення більш чіткої політики щодо Росії", - наголосив Європарламент.

Європарламент запропонував скласти "чорний список" росіян

У ході голосування за резолюцію у зв'язку з вироками в Росії депутати Європарламенту ухвалили поправки до раніше підготовленого проекту документа, в яких, зокрема, закликають до складання нового списку санкцій, передає "Інтерфакс-Україна".

У новій редакції одного з параграфів пропонується просити Раду ЄС "розробити єдиний для союзу список чиновників, відповідальних за викрадення, незаконне затримання і засудження Кохвера, Савченко, Сенцова та Кольченка з метою накласти і реалізувати заборону на візи в масштабі союзу стосовно цих чиновників і заморозити всі фінансові авуари, що належать їм або їхнім прямим родичам у Європейському Союзі".

Крім того, пройшла поправка, яка пропонує підтвердити засудження Європарламентом переслідування урядом РФ незалежних неурядових організацій шляхом застосування до них статусу іноземних агентів і "різних видів репресій проти активістів, політичних опонентів і критиків режиму".

Раніше повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України веде роботу над створенням "списку Сенцова-Кольченка", який буде створений за аналогією зі "списком Магнітського".

Нагадаємо, 19 серпня Псковський обласний суд засудив до 15 років ув'язнення викраденого ФСБ естонського поліцейського Естона Кохвера. Його визнали винним у шпигунстві.

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону виніс обвинувальний вирок щодо Сенцова у справі "про підготовку терактів у Криму", засудивши його до 20 років ув'язнення з відбуттям у колонії суворого режиму. Другий підсудний, активіст Олександр Кольченко, засуджений до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Під час оголошення вироку Сенцов і Кольченко щиро усміхалися, а замість заперечень щодо рішення суду заспівали гімн України.

Президент України Петро Порошенко закликав Сенцова триматися і запевнив, що організатори цього процесу самі сядуть на лаву підсудних.

У свою чергу адвокати мають намір оскаржити у Верховному суді вирок Північно-Кавказького окружного військового суду.

А от захист української льотчиці, нардепа Надії Савченко очікує, що вирок у справі українки може бути оголошено судом наприкінці вересня – на початку жовтня.

Російські слідчі та суд фабрикують справу, звинувачуючи українку в причетності до вбивства двох російських журналістів і незаконному перетині кордону з Росією. Їй загрожує 25 років ув'язнення.

Адвокат Савченко Марк Фейгін вважає, що затягування початку процесу у справі української льотчиці пов'язано з тиском на РФ через трибунал по катастрофі малазійського Boeing на Донбасі.

За даними міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, у в'язницях Російської Федерації знаходяться 11 політв'язнів-громадян України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 894 | Додав: adminA | Теги: Сенцов, Савченко, Росія, європарламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]