Ср, 2024-04-24, 03:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:37
Ікона, яка належала Роману Шухевичу, повернулася в Україну
Інші останні Культурні новини

Священик з української діаспори подарував Волині ікону, на якій присягали вояки УПА. Це відбулося під час зустрічі голови облдержадміністрації Бориса Климчука з настоятелем парафії Української автокефальної православної церкви (Київського патріархату) святої Софії Київської в Чикаго Іваном Боярчуком, повідомляє УНІАН.

Священик завітав на Волинь, аби передати ікону "Образ Покрови", на якій вояки УПА у 1942 році складали присягу, та раритетні книги, що були видані в США у 50-роках минулого століття: "Історія української літератури", "Літопис Волині" та "Волинь у боротьбі за волю України".

Отець Іван розповів історію ікони: "Спочатку Роман Шухевич перевіз її на чехословацьку територію, потім вона потрапила в руки владики Петра – головного казначея ОУН-УПА, який проживав у нашій сім’ї. Помираючи, митрополит Петро сказав мені: якщо ви колись знайдете таке місце на землі, де впевнитесь у безпечному і надійному її збереженні, то віддайте. Якщо не знайдете - вирішуйте самі, як передати її нащадкам".

Ймовірно, ці експонати знайдуть своє місце у Волинському краєзнавчому музеї, - сказав Климчук, зазначивши, що "можливо, серед подарованих книг є такі, які необхідно перевидавати".

У лютому цього року на Прикарпатті замироточила ікона Божої Матері.

"Вологи немає, є холод, мороз, все замерзло, а вона мироточить", - розповів тоді митрополит Івано-Франківський і Галицький Української православної церкви Київського патріархату Іоасаф.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 997 | Додав: adminA | Теги: Україну, ікона, Роману Шухевичу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]