Пт, 2024-04-19, 10:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:17
Вищий спецсуд залишив Тимошенко 7 років
Інші останні Політичні новини
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга захисту екс-прем'єра України Юлії Тимошенко на вирок у "газовій справі" задоволенню не підлягає.

"Колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає", - зачитав мотивувальну частину ухвали суддя Олександр Елфімов на засіданні Вищого спецсуду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У рішенні наголошується, що докази зібрані належним чином. "Колегія суддів, беручи до уваги, що правило допустимості доказів є предметом регулювання національного законодавства, вважає, що суди зробили правильний висновок про доказ провини Тимошенко у скоєнні інкримінованого їй злочину", - сказав суддя-доповідач.

Суд також вважає безпідставним твердження захисту екс-прем'єра про те, що в діях Тимошенко не було мотивів.

Нагадаємо, що колегія суддів Вищого спецсуду на засіданні 16 серпня взялася до розгляду касації, а 21 серпня суд завершив слухання і пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Інформацію про те, що ухвалу суду буде оголошено о 10.00 29 серпня, було оприлюднено на офіційному сайті Вищого спецсуду.

Тимошенко не була присутня на слуханнях, бо перебувала на лікуванні в Центральній клінічній лікарні №5 Харкова.

Адвокати Юлії Тимошенко просили вищу судову інстанцію визнати незаконними рішення Печерського районного та апеляційного судів, за якими екс-прем'єра визнано винною, скасувати їх і закрити справу через відсутність складу злочину.

Адвокат Тимошенко Юрій Сухов не виключали того, що Вищий спецсуд передасть "газову справу" Юлії Тимошенко на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд. Таку думку він висловив на засіданні 16 серпня, виступаючи з поясненнями на підтримку касаційної скарги. Адвокат попросив Вищий спецсуд у такому випадку врахувати стан здоров'я Юлії Тимошенко та не обирати їй запобіжного заходу.

Рішення касаційної інстанції набирає чинності з моменту оголошення. Воно може бути оскаржене в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Якби касаційна інстанція задовольнила скаргу захисту частково (направила на додаткове розслідування в прокуратуру, в суд першої інстанції або Апеляційний на новий розгляд) або ж виправдала екс-прем'єра, то в Юлії Тимошенко були б шанси опинитися на волі, оскільки за іншими кримінальними справами, порушеними стосовно Тимошенко, немає діючого запобіжного заходу, пов'язаного з утриманням під вартою.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових умов з Росією в 2009 році.

29 грудня 2011 року Апеляційний суд залишив у силі цей вирок, відхиливши всі клопотання захисту; на оголошенні рішення були присутні лише прокурори, захисту екс-прем'єра і самої Тимошенко не було.

Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. 9 травня її було переведено в ЦКБ №5 для проходження курсу лікування. Лікування та реабілітація екс-прем'єра проводиться за рекомендаціями лікарів з берлінської клініки "Шаріте".

Захисник екс-прем'єра Сергій Власенко стверджує, що рекомендації німецьких лікарів та міжнародної медичної комісії про забезпечення 8 тижнів без стресу для Юлії Тимошенко не виконуються.

Тим часом у Харкові проходять судові засідання ще за одним звинуваченням, інкримінованим Юлії Тимошенко, яке стосується діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України". На цих засіданнях Тимошенко також не присутня. Засідання відкладаються через стан здоров'я екс-прем'єра. Брати участь в засіданнях суду у режимі відеоконференції Тимошенко категорично відмовляється.

Крім того, стосовно екс-прем'єра є й інші звинувачення з боку прокуратури - щодо машин швидкої допомоги, за Кіотським протоколом, які в даний час не передані на розгляд в суди.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: газовій справі, Вищий спецсуд, касації Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]