Пт, 2024-03-29, 04:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:43
Люди завдяки новим розробкам науковців зможуть писати і малювати лише очима. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці з Франції розробили пристрій, за допомогою якого можна писати і малювати очима, без участі кінцівок. Апаратура відстежує рух очей людини (eye tracking). У статті, опублікованій в журналі Current Biology, розповідається, що, незважаючи на існуючі колишні розробки в цій галузі, науковцям довелося долати деякі специфічні, раніше нерозв'язні труднощі, пов'язані з фізіологією людини.

Річ у тім, що мимовільні рухи очей, так звані саккади, ускладнюють створення чітких ліній і, як наслідок, письмо. Разом з тим, людське око здатне рухатися плавно, приміром, спостерігаючи за об'єктом, що рухається. Щоб подолати фізіологічні обмеження, фахівці скористалися фі феноменом (Phi phenomenon), за якого суб'єкт сприймає рух, спостерігаючи за картинками з послідовно змінюваним контрастом, пишуть "Вести".

"Всупереч існуючим переконанням, нам вдалося домогтися плавного руху очей, - розповідає автор розробки Жан Лоренсо (Jean Lorenceau) з університету імені П'єра і Марії Кюрі в Парижі (Université Pierre et Marie Curie-Paris). - Завдяки нашому відкриттю людське око може замінити інструмент для письма".

І, дійсно, як показали тренування, науковцям вдалося навчитися рухати очима плавно, подібно до руху руки під час письма. Фахівці вважають, що їхнє відкриття допоможе не тільки людям з обмеженими можливостями, а й знайде застосування в різних професійних сферах діяльності. Наприклад, в хірургії, спорті або управлінні технікою - коли руки зайняті, людина може вдатися до віддачі команд за допомогою очей. Науковці планують продовжити тестування розробки за участю хворих на бічний аміотрофічний склероз, а також поліпшити створений пристрій та отримати на нього патент.

Раніше науковці винайшли нову технологію, що дозволяє головному мозку довільно управляти м'язами кінцівок, оминаючи спинний мозок. Потенційно вона дозволить знову повернути рухливість паралізованим пацієнтам. Поки що, правда, систему випробувано тільки на тваринах.

Нейрофізіологи зі Школи медицини Північно-Західного університету створили систему, яка дозволила мавпам досить точно діяти паралізованою рукою (тимчасовий параліч досягався ін'єкцією препарату, що блокує проходження нервових сигналів).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1053 | Додав: adminA | Теги: очима, писати і малювати, науковців люди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]