Чт, 2024-03-28, 16:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:57
Мінську Росія перекрила "нафтовий кран". Бєларуські компанії змушені призупинити виробництво
Інші останні Новини світу
Росія припинила постачання нафти в Бєларусь. Як результат, бєларуські компанії змушені призупинити виробництво сублімованих нафтопродуктів з російської нафти, передає "Газета.Ru".

"Російська залізниця не дає згоди на приймання і відправлення нафти від російських нафтотрейдерів. Де-факто постачання сировини для розчинників і розріджувачів заблоковано, і цей бізнес у Бєларусі призупинився", - сказав представник однієї з профільних бєларуських компаній.

Російська нафта (прямогонний бензин) є основою для виробництва бєларуських "розчинників" і "розріджувачів", під виглядом яких на Захід безмитно відправляється високооктанове паливо, зазначає російська сторона. Це прозора рідина, що отримується безпосередньо під час дистиляції сирої нафти.

За 5 місяців 2012 року експорт цих продуктів нафтохімії з Бєларусі перевищив 2 млн тонн на суму близько 2,2 млрд доларів.

Керівництво Росії неодноразово висловлювало заклопотаність різким зростанням експорту розчинників і розріджувачів з території Бєларусі, а відповідальні російські чиновники публічно висловлювали підозри, що за економічною суттю експорт цих товарів є реекспорт російських нафтопродуктів без сплати експортного мита в бюджет Росії.

Поки що бєларуські трейдери продовжують виробництво сублімованих нафтопродуктів із залишків раніше закуплених партій нафти, але нових постачань немає. Міжнародне цінове агентство Argus з посиланням на трейдерів також повідомило, що відвантаження нафти з Росії в Бєларусь припинені.

"Формальних обмежень не було, але постачальники все зрозуміли з погляду прем'єра під час перегляду новин", - цитує агентство одного з трейдерів.

За інформацією учасників ринку, доля постачань нафти в Бєларусь ще не вирішена. Липневі партії вже відправлені, але в серпні залізничних постачань продукту в республіку не очікується.

"За перші три місяці цього року 90% нафтопродуктів, вироблених на бєларуських НПЗ, пішли на експорт. Постачання російських нафтопродуктів до Бєларусі збільшилися в кілька разів. З експорту розчинників і розріджувачів Бєларусь повинна була мати на рік до 2 млрд доларів. Через припинення постачань нафти в середині року Бєларусь не отримає очікуваного мільярда доларів", - вважає бєларуський економіст Леонід Злотніков.

За його словами, це чимала сума, яка накладається на зростання імпорту в кілька мільярдів доларів, що є суттєвим фактором, який буде серйозно впливати на валютну ситуацію в країні.

Нагадаємо, оператор нафтотранспортної системи України компанія "Укртранснафта" у січні-червні не здійснювала транспортування нафти по магістральному нафтопроводу "Одеса - Броди" у напрямку Мозирського нафтопереробного заводу (Бєларусь) у зв'язку з відсутністю заявок від бєларуської сторони.

З 2012 року російські нафтові компанії збільшили постачання своєї нафти на Мозирський НПЗ, і таким чином транспортування нафти через "Одеса - Броди" для бєларуської сторони стало неактуальним.

Зазначимо, у січні-червні 2012 року українські НПЗ отримували нафту з Росії та Казахстану, тоді як у 2011 році постачання йшли з Росії, Азербайджану, Туркменістану. Основною причиною скорочення імпорту нафти в Україну стала зупинка Лисичанського НПЗ (входить до структури ТНК-ВР) у березні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: і компанії, Мінську нафтовий кран, призупинити виробництво, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]