Сб, 2024-04-20, 05:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
Початок світової продовольчої кризи і в Україні побачив Світовий банк
Інші останні Економічні новини
Посуха в Україні, США, Росії та Казахстані та безперервні дощі в багатьох країнах Європи призведуть до зростання цін на харчові продукти. Про це повідомили у центрі новин Організації Об'єднаних Націй з посиланням на доповідь Світового банку.

Автори документа звертають увагу на зниження врожаю зернових в Україні, Росії та Казахстані внаслідок посухи, передають "Коментарі".

Разом з тим, в 2012 році ціни на пшеницю зросли з середини червня більш ніж на 50%, а ціни на кукурудзу за цей же період - більш ніж на 45%.

"Ми не можемо допустити, щоб короткострокові стрибки цін на харчові продукти призвели до довгострокових наслідків для найбідніших і найвразливіших груп населення в світі", - заявив президент Групи Світового банку Джим Йон Кім.

Експерти Світового банку зазначають, що різкі коливання продовольчих цін призводять до непередбачуваності на ринку і серйозних ризиків, пов'язаних з продовольчою безпекою.

Крім того, коливання цін стримують інвестиції, необхідні для розвитку сільського господарства.

Як повідомлялося, наприкінці серпня цього року може бути скликана рада G-20 (до якої входять провідні світові держави) для розгляду ситуації на світовому ринку зерна. Причиною екстреного скликання стало різке зростання цін на збіжжя на світовому ринку.

Нагадаємо, світові ціни на зерно (пшениця, кукурудза, соєві боби, рис, ячмінь, сорго, рапс) в липні досягли нового історичного рекорду, сказано в матеріалах Міжнародної ради із зерна.

Розрахований експертами МСЗ індекс світових цін на зерно ICG GOI (Grains and Oilseeds Price Index) в липні вперше перевищив позначку 310 пунктів і за станом на 20 липня досяг свого пікового значення - 339 пунктів, перевищивши показник на аналогічну дату попереднього року майже на 17%.

Украй несприятливі погодні умови призвели до того, що українські аграрії збирають дуже малі врожаї зернових. Через це восени ціни на продукти підскочать, знизиться експорт і зросте тиск на гривню. Збитки агросектора УКАБ (громадська організація "Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу") оцінює у 40 мільярдів гривень, проте лише 5,5 викликані поганою погодою.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: продовольчої кризи і в Україні, Світовий банк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]