Сб, 2024-04-20, 00:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
Продовжують пакувати валізи європейські банки, які "тікають" з України
Інші останні Економічні новини
Commerzbank продав банк "Форум". Українська "дочка" не виправдала сподівань німців. Фінансові аналітики називають ситуацію у банківській сфері України складною і не прогнозують швидких змін на краще, пише DW.

"Форум" не приніс Commerzbank нічого, крім головного болю. Німці купили цей кредитно-фінансовий інститут 2008 року - перед самим початком глобальної кризи. Відтоді через українську "дочку" у другого за розміром банку Німеччини у балансі були лише списання. Лише за перше півріччя цього року, як повідомив днями Commerzbank, через "Форум" довелося списати ще 86 мільйонів євро.

Продаж українського банку інвестиційній компанії Smart Group – логічне продовження курсу на концентрацію на "базові" ринки – Німеччину і Польщу. Поза межами цих країн німці, починаючи з минулого року, звели видачу кредитів до мінімуму – ресурси доводиться берегти, надто з огляду на нові, більш жорсткі вимоги Європейського центробанку щодо гарантування вкладів.

Продаж "Форуму" - найгучніший з початку кризи вихід західних гравців з українського ринку. Але не перший. Інше свіже підтвердження тенденції у банківському секторі – продаж шведською групою Skandinaviska Enskilda Banken "СЕБ-Банку" у червні.

Аналітики ринку пояснюють втечу європейських банків уповільненням економічного зростання, негативним впливом тіньової економіки та політичними ризиками в Україні. А також новими перспективами для інвестицій в інших регіонах світу.

Впродовж 2005-2008 років навколо українських банків спостерігався справжній ажіотаж. Частка іноземного капіталу в українській банківській системі сягала 42 відсотків. А їхні материнські структури, як повідомив DW керуючий партнер інвестиційної фірми Capital Times Ерік Найман, на початок 2009 року вклали в свої українські дочірні підрозділи близько 30-40 мільярдів євро. Натомість тепер цих коштів лишилося не більш ніж 5-10 мільярдів. Решту було виведено назад до країн ЄС, сказав аналітик.

"Якби ЄС не мав теперішніх фінансових проблем, внутрішньоукраїнські проблеми були б більш стерпними для європейців. Але сукупність усіх цих чинників примушує європейські фінустанови згортати свою діяльність в Україні та виводити свій капітал", – пояснює експерт.

На думку Наймана, негативно впливає на настрої європейських банкірів ще й політична ситуація в державі.

"Якщо Україна піде бєларуським шляхом, а стосунки влади з опозицією будуть погіршуватися, якщо парламентські вибори в жовтні визнають недемократичними, це ще більше буде виштовхувати європейські банки з України", – спрогнозував Найман.

Натомість економіст Олександр Охріменко не вважає політичні ризики найбільшою проблемою європейських банкірів. Він впевнений, що їхня головна проблема - в підходах до бізнесу в українських умовах.

"Європейські стандарти кредитування в нас не спрацьовують. Треба використовувати українські стандарти. А європейці до цього не звикли", – сказав Охріменко.

Ані Найман, ані Охріменко не очікують, що європейські банкіри можуть скоро повернутися на український фінансовий ринок ще й через глобальні тенденції на фінансових ринках.

"Сьогодні модно інвестувати в банківський сектор країн Азії, так само, як раніше було модно інвестувати в банки України", – сказав Охріменко.

Нагадаємо, на початку червня шведська фінансова група SEB продала свою українську дочірню структуру "СЕБ Банк".

"Тепер "СЕБ Банк" не є частиною SEB Групи, а торгова марка "СЕБ Банк" буде тимчасово використовуватися на ринку до моменту запуску нового бренду фінансової установи", - зазначають у банку.

Ще наприкінці квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що європейські банки виводять кошти з України.

"Європейський центральний банк кредитував банки країн Єврозони на небачену суму - понад 1 трильйон євро, але це не вирішило проблеми провідних європейських банків. Тому сьогодні ми зіткнулися з тим, що ці банки виводять до себе капітал зі своїх українських філій", - сказав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: тікають з України, Європейські банки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]