Сб, 2024-04-20, 00:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:56
Сонце наше кругліше, ніж вважалося раніше
Інші останні Новини світу науки і технологій
За наслідками двох років безперервних спостережень, учені прийшли до висновку, що наше Сонце, виявляється, кругліше, ніж вважалося раніше. В той же час, воно більш сплюснуте, що часто призводить до візуально ширших полюсів світила.

Іншими словами, останні дані свідчать про те, що Сонце таким, як ми його бачимо з поверхні планети, трохи відрізняється від того, як воно виглядає в реальності, передає CyberSecurity.ru.

За словами фахівців, зовнішній вигляд Сонця може варіюватися залежно від того, в якій фазі 11-річного циклу воно знаходиться в даний момент: кількість сонячних плям, їх розмір, активність, температура корони та інші чинники сильно впливають на зовнішній вигляд Сонця.

Крім того, дослідники встановили, що в різні періоди сонячних циклів розжарена газова плазма по-різному рухається усередині Сонця, а це викликає зміну в розмірах зірки і міняє її зовнішній вигляд.

"До цих пір майже все, що ми фіксували на Сонці, було так чи інакше пов'язано з 11-річними циклами сонячних плям. Проте, за понад півстоліття постійних досліджень Сонця, дослідники виявили, що неможливе досить точно зміряти форму Сонця і його середній розмір", - говорить астрофізик Джеффрі Кун з Університету Гаваїв.

За його словами, "існує більше десятка різних досліджень і всі вони в тому або іншому вигляді суперечить один одному".

Тепер використовуючи дані сонячного апарату НАСА SDO (Solar Dynamics Observatory), астрономи безперервно моніторили розмір Сонця в період з 2010 по 2012 роки, коли світило вийшло з періоду мінімальної активності.

Апарат SDO розташований в космосі, що дозволяє йому дивитися за Сонцем, минувши дію земної атмосфери і отримуючи фактично дані про нашій зірці.

"Ми провели дворічні дослідження і досить переконливо можемо стверджувати, що у фактичних розмірах Сонце майже не міняється", - говорить Кун.

Також він відзначив, що всупереч раніше зробленим виводам, наше Сонце виявляється більш сплюснутим формою, а відстань між екватором і полюсами менша, ніж було встановлено раніше.

Ще одним виводом є стабільність розмірів світила, незалежно від періоду 11-річного циклу.

"Ми встановили, що Сонце є трохи більш круглим, ніж вважалося до цих пір. Інший розмір дозволяє по-новому оцінити його динаміку і дозволяє краще зрозуміти особливості обертання. Крім того, ми наблизилися до розуміння того, як турбулентність внутрішньосонячного газу утворює магнетизм на зірці", - говорить Кун.

А нещодавно російський учений заявив, що Сонце знаходиться на межі нового "льодовикового періоду".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 2008 | Додав: adminA | Теги: Сонце наше кругліше | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]