Пт, 2024-03-29, 01:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:05
У Білорусі вибори: бойкотувати чи ні? - опозиція розійшлась у поглядах
Інші останні Новини світу
Частина білоруських опозиційних сил вирішила взяти участь у парламентських виборах, призначених на кінець вересня 2012 року. Серед них – Партія БНФ, Білоруська партія лівих «Справедливий світ», Білоруська партія «Зелені» і Рух «За свободу». Приєднатися до них закликав своїх прибічників і екс-кандидат у президенти, а нині політв'язень Микола Статкевич. Відбуваючи покарання у могильовській в'язниці, Статкевич очолює незареєстровану Білоруську соціал-демократичну партію (Народна громада).

Однак не всі опоненти Олександра Лукашенка вважають за потрібне боротися за депутатські мандати. «Молодий фронт», «Білоруський рух», «Білоруська християнська демократія» і низка інших опозиційних організацій закликають бойкотувати вибори. У представників обох точок зору є свої аргументи.

Бойкот як порятунок політв’язнів

Співголова оргкомітету зі створення партії «Білоруська християнська демократія» (БХД), екс-кандидат у президенти Віталій Римашевський наполягає на бойкоті виборчої кампанії. Політик обґрунтовує це тим, що «сьогодні режиму потрібна легалізація та легітимація». Римашевський вважає, що шляхом проведення «так званих виборів» влада добивається від Євросоюзу визнання певного покращення внутрішньополітичної ситуації в Білорусі.

При цьому, підкреслює представник БХД, керівництво країни насправді нічого змінювати не збирається: в Білорусі залишаються політв'язні, людей без суду і слідства кидають за ґрати під надуманими приводами. «У такій ситуації бойкот є спробою зірвати плани режиму», - пояснює опозиціонер. Водночас Римашевський не впевнений, що на проведення повноцінної кампанії у його прибічників вистачить ресурсів. Політик вважає, що є речі, які просто слід робити, не замислюючись, чи стане сил. І тоді прийде успіх.

А якщо бойкот виборів буде успішним, це допоможе звільненню політв'язнів, не сумнівається Віталій Римашевський. На його думу, бойкот також запобігне появі нових політв'язнів. «Окрім того, бойкот – це крок до реальних виборів у Білорусі, а от участь у нинішній кампанії є консервацією наявного стану речей», - підсумовує політик.

Бойкот не вирішить усіх проблем

У свою чергу лідер Руху «За свободу» Олександр Мілінкевич відзначає, що сьогодні понад 50 відсотків білорусів не довіряють ані владі, ані опозиції, ані Європі. У країні, за словами Мілінкевича, панує апатія і песимізм, і бойкот тільки підсилить подібні настрої.

Сьогодні люди чекають відповіді на питання, що робити, і якщо не йти на вибори, не брати участі у пікетах, не зустрічатись з виборцями, вони так і не побачать альтернативи діючій владі, вважає лідер Руху «За свободу». «Якщо ми хочемо змінити погляди людей і перемогти, треба йти і працювати», - підкреслив Мілінкевич. У той же час він відзначив, що чудово розуміє: вибори у Білорусі не є справедливими і демократичними.

За словами Мілінкевича, раніше він вважав, що неучасть у виборах може посприяти звільненню політв'язнів, однак на нього «сильно вплинули слова Миколи Статкевича». За висловом лідера Руху «За свободу», Статкевич – мужня і чесна людина, яка провела у в'язниці більше часу, ніж решта опозиційних лідерів. «І коли він говорить, що треба йти на вибори, розповідати про політв'язнів, порушення прав людини, європейські перспективи Білорусі, то це варто робити», - підсумовує Олександр Мілінкевич. Він переконаний, що бойкот сам по собі не звільнить політв'язнів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 934 | Додав: adminA | Теги: бойкотувати, опозиція, Вибори у Білорус | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]