Сб, 2024-04-20, 06:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:40
Відомий телеведучий і популяризатор науки Сергій Капиця помер
Інші останні Новини світу
У вівторок, 14 серпня, на 85-му році життя помер відомий телеведучий та популяризатор науки Сергій Капиця, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на генерального директора телекомпанії "Очевидне-Неймовірне" Світлану Попову.

Головний науковий співробітник Інституту фізичних проблем, професор, доктор фізико-математичних наук Сергій Петрович Капиця був одним із довгожителів радянського, а потім і російського телебачення.

У 1973 році він став засновником і постійним ведучим телепередачі "Очевидне-Неймовірне". У 2008 році він отримав спеціальний приз ТЕФІ за особистий внесок у розвиток російського телебачення.

Сергій Капиця народився 14 лютого 1928 року в Кембриджі (Великобританія) у родині видатних російських науковців. Його батько, академік Петро Капиця - лауреат Нобелівської премії, член понад 30 академій та наукових товариств світу, великий фізик-експериментатор, інженер та мислитель. Дідом Сергія Капиці був математик і кораблебудівник академік Олексій Крилов.

Свою наукову діяльність Сергій Капиця розпочав у 1949 році, працював у таких галузях фізики, як надзвукова аеродинаміка, земний магнетизм, прикладна електродинаміка, фізика елементарних частинок.

Основним предметом досліджень Сергія Капиці пізніше стали демографічна революція, динаміка зростання населення Землі, застосування у прогнозах майбутнього теорії динамічних систем і широко відомих методів теоретичної фізики і синергетики.

У 1983 році організував видання в СРСР під назвою "У світі науки" російської версії науково-популярного журналу Scientific American і був його головним редактором.

Капиця - піонер підводного плавання в Радянському Союзі, зняв перший радянський підводний фільм про Японське море, який з успіхом демонструвався на міжнародних кінофестивалях, зокрема в Каннах, поступившись лише фільму Жака-Іва Кусто.

Член Європейської Академії, Всесвітньої академії мистецтв і науки, Римського клубу та інших наукових товариств. Лауреат премії Калінгі, що вручається ЮНЕСКО видатним популяризаторам науки, Державної премії СРСР, премії Російської академії наук за популяризацію науки.

Нагадаємо, торік у Москві на 81-му році життя помер брат Сергія - знаменитий географ, член-кореспондент Російської академії наук і заслужений професор МДУ Андрій Капиця.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1193 | Додав: adminA | Теги: науки, помер Сергій Капиця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]