Пт, 2024-03-29, 11:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:59
Відведення озброєнь калібром до 100 мм почнеться з Луганщини. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Відведення озброєнь калібром до 100 мм почнеться з Луганської області. Про це сьогодні, 30 вересня, на брифінгу в Києві повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"Підписання доповнення до комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей, в якому міститься норма про відведення озброєнь менше 100 мм, в тому числі танків та мінометів – це дуже важливий крок. Ми вважаємо, що це одна з дипломатичних перемог наших представників у Тристоронній контактній групі", - зазначив він.

Зокрема за словами Лисенка, передбачається, що вся зброя калібром меншим за 100 мм буде спочатку відведена від лінії зіткнення в зоні АТО на відстань 15 км. Планується розпочати відведення саме на Луганщині. Потім цю процедуру буде перенесено на інші території вздовж лінії розмежування.

"Ми сподіваємося, що бойовики будуть виконувати ці зобов’язання… Ми вважаємо, що це черговий крок до встановлення миру у зоні конфлікту", - додав речник.

"Незважаючи на режим тиші, противник, як і раніше, тримає на передньому краї значні сили, в тому числі – важке озброєння, що суперечить Мінським домовленостям", - заявив він.

Нагадаємо, 29 вересня тристороння контактна група у Мінську домовилася про відведення озброєння калібром менше 100 мм. Під документом стоять підписи спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, представника України Леоніда Кучми та спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова, але відсутні підписи ватажків окремих районів Донбасу. Очікується, що завершення підписання відбудеться до 1 жовтня.

Лідер окупантів "ЛНР" Ігор Плотницький вже пообіцяв підписати угоду.

Минулої доби сили АТО 1,5 години вели бій з бойовиками та зазнали обстрілів

"Поблизу сел. Лозове, що на південь від Світлодарська, противник відкривав вогонь з великокаліберного кулемета", - зазначив спікер АТО.

Також, за словами Лисенка, на північ від Горлівки, поблизу села Зайцеве, вчора вранці тривало бойове зіткнення сил АТО з ворожою диверсійно-розвідувальною групою тривалістю півтори години. Загін противника намагався просочитися крізь нашу лінію оборони.

Проте в результаті влучної стрільби у відповідь з боку українських військовослужбовців бойовики були змушені відступити. Втрат серед наших воїнів не було. Ще одну ворожу провокацію з використання стрілецької зброю скоєно поблизу Майорська.

"Поблизу Красногорівки (південно-західна околиця Донецька) противник застосував проти сил АТО стрілецьку зброю, міномети та БМП. Вогонь вівся з житлових кварталів прилеглого села Старомихайлівка", - додав речник.

Протягом минулої доби в зоні АТО один військовослужбовець зазнав поранення під час розмінування території, загиблих немає.

26 серпня в Мінську Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилася про припинення вогню на Донбасі з початком нового навчального року в школах.

29 серпня бойовики вперше не використовували озброєння калібру понад 100 мм.

Штаб АТО останнім часом відзначає стабілізацію ситуації на Донбасі. За даними Спільного центру контролю і координації, режиму припинення вогню повністю дотримуються обидві сторони конфлікту.

А ось моніторингова місія ОБСЄ не підтверджує повного дотримання перемир'я.

При цьому президент Петро Порошенко заявив, що 5 вересня - "перший тиждень, коли на фронті не стріляють і коли нарешті почали працювати Мінські домовленості".

8 вересня міністр оборони України Степан Полторак відзначив, що кількість обстрілів сил АТО з боку бойовиків мінімальна за останні півтора року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 781 | Додав: adminA | Теги: Луганщина, відведення озброєнь калібром до 100 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]