Пт, 2024-04-19, 17:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:09
Українці бояться свавілля влади, безробіття та деградації - соцдослідження
Інші останні Політичні новини
Майже половина українців боїться зростання безробіття, 41% громадян – економічного занепаду, а чверть населення вбачає загрозу свавілля влади. Про це свідчать дані дослідження групи "Рейтинг" щодо загроз, проведеного 14-27 липня 2012 року.

За результатами опитування, п’ятірку найбільших загроз для країни формують: зростання безробіття (назвали 44% респондентів), економічний занепад країни (41%), свавілля влади (25%), деградація населення (20%) та погіршення медичного забезпечення (20%).

Далі у рейтингу загроз: екологічні катастрофи (17%), зростання злочинності (16%), знецінення гривні (15%), розкол країни (13%), можлива втрата незалежності (11%) та масова міграція українців за кордон (10%).

Менше 10% опитаних вважають, що Україні загрожує погіршення рівня освіти, демографічна криза, антиконституційний переворот, загроза громадянської війни, втрата контролю над українською ГТС.

Близько 3% вважають, що Україні загрожує військова загроза з боку Росії та тероризм, 1% бояться військової загрози з боку Заходу.

Лише 3% опитаних українців не відчувають жодних із наведених загроз.

Аналітики фіксують зменшення побоювань громадян щодо економічних загроз.

Так, порівняно з дослідженням у березні 2011 року серед громадян України відчутно зменшилося відчуття загрози економічного занепаду (з 53 до 41%). Тенденція притаманна всім регіонам.

Також дещо зменшилися побоювання щодо зростання безробіття (з 47 до 44%), хоча в Центрі та на Донбасі відчуття загрози, навпаки, зросло, а також всюди, крім Заходу, зменшилися страхи щодо знецінення гривні (з 23 до 15%).

Натомість зросло відчуття загрози погіршення медичного обслуговування (з 15 до 20%), надто у Центрі, на Півдні та Донбасі, та побоювання екологічних катастроф (з 13 до 17%).

Також більше людей бояться зростання злочинності (показник збільшився з 13 до 16%), свавілля влади (з 23 до 25%) та деградації населення (з 18 до 20%).

За більш ніж рік майже у 1,5 раза зросли побоювання громадян щодо розколу країни (з 9 до 13%), причому як на Заході (з 8 до 18%), так і на Сході (з 5 до 13%) країни; як у прихильників Об’єднаної опозиції (16%), так і КПУ (16%).

Також дещо зросли побоювання щодо можливої втрати незалежності України (з 9 до 11%) і також як на Заході (з 21 до 28%), так і на Сході (з 4 до 9%). При цьому зменшилось відчуття загрози громадянської війни і зросли – щодо антиконституційного перевороту.

Під час дослідження опитали 2000 респондентів віком від 18 років у різних областях. Похибка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95) – не більше ніж 2,2%.

Раніше повідомлялося, що за період 2011-2012 років українці стали почуватися більш нещасними. Про це свідчать результати соцопитування, яке проводить Київський міжнародний інститут соціології у період із 2001 по 2012 рік. Опитування показало, що рівень щастя суттєво зменшився в період 2011-2012 року. Так, у 2011 році щасливими себе почували 63% опитаних українців, а в 2012 - 53%.

Крім того, в Україні 26% громадян бояться бути засудженими за злочини, яких не скоювали.

Свавілля влади найбільше бояться прихильники Тимошенко й Тягнибока

Зростання безробіття більше за інших бояться прихильники партії "Україна – Вперед!" та "невизначені", а економічного занепаду – "Батьківщини" та Компартії. Про це свідчать дані дослідження групи "Рейтинг" щодо очікуваних загроз.

Свавілля влади загрозою вважають найбільше прихильники "Батьківщини" та "Свободи".

Деградації населення бояться прихильники "Свободи" й КПУ.

Погіршення медичного забезпечення – прихильники Партії регіонів та партії "Україна – Вперед!" Наталії Королевської.

Екологічних катастроф очікують більше за інших прихильники Партії регіонів.

Знецінення гривні та масової міграції українців за кордон найбільше бояться прихильники "УДАРу" Віталія Кличка.

Погіршення рівня освіти та демографічної кризи – шанувальники партії "Україна – Вперед!".

Побоювання щодо розколу країни є як у прихильників Об’єднаної опозиції (16%), так і КПУ (16%).

При цьому кожен третій прихильник "Свободи" вважає, що Україні загрожує втрата незалежності, кожен шостий – загроза громадянської війни та антиконституційний переворот, кожен 10-й – військова загроза з боку Росії.

Загрозу тероризму найбільше відчувають прихильники партії "Україна – Вперед!".

Кожен 10-й прихильник Партії регіонів вважає, що Україні нічого не загрожує.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1932 | Додав: adminA | Теги: українці, свавілля влади і деградації, бояться безробіття | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]