Чт, 2024-03-28, 20:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:43
Чому вагітність триває дев'ять місяців - з'ясували науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці пояснюють той факт, що люди - на відміну, наприклад, від антилоп гну - народжуються безпомічними і уразливими, ніби молюски без раковин, вказуючи на порівняно невеликий розмір жіночого таза. "Ось хто винен!" - хором шиплять вони. Однак нові дослідження показали, що людські немовлята народжуються "недопеченими" (їхній мозок при народженні сягає лише 30% дорослого стану), радше не через розміри материнського таза, а через швидкість материнського метаболізму, пишуть РИА Новости.

Ось як це виглядає: немовлята - тендітні істоти. Вони абсолютно не здатні про себе подбати. Ба більше, їхні голови, нехай і занадто маленькі, вимагають майже постійної підтримки, бо м'язи шиї недостатньо сильні, щоб утримувати череп і не дозволяти йому хилитатися. Окрім того, вони занадто дурні, щоб компенсувати свою незграбність. При цьому якби їхній мозок був хоч трішки більший, вони б застрявали в родових шляхах - по дорозі до життєвих труднощів. Дитинчата шимпанзе, найближчі родичі людських немовлят, з самого початку народжуються з 40% можливостей мозку, людям для цього потрібно було б іще 18-20 місяців вагітності.

Раніше вважалося, що діти народжуються трохи "недоробленими", позаяк жіночий таз мав би бути досить вузьким, щоб полегшувати прямоходіння - звідси "акушерська дилема" і популярність хіропрактиків. За цією логікою, щоб люди могли ходити на двох ногах, їм доводиться народжуватися трохи раніше, ніж було б для них ідеально, щоб їхні голови могли проходити через природні ворота. Однак антрополог з Род-Айлендского університету Холлі Дансуорт (Holly Dunsworth) запропонувала нову поліпшену інтерпретацію нібито зайвої стислості строків людської вагітності.

На думку Дансуорт, з урахуванням розміру тіла людська вагітність аж ніяк не є скороченою - люди посідають за тривалістю вагітності друге місце серед вищих мавп (найкращий банан за перше місце відходить до орангутангів). Людські матері також вкладають у виношування дитини величезну кількість енергії - таку велику, що мозок у новонароджених дітей на 47% більший, аніж у горил (людські немовлята, до речі, удвічі більші за дитинчат горил - ось так, горили!). Це змусило Дансуорт припустити, що люди не скоротили вагітність, а навпаки, її продовжили, щоб їхні діти народжувалися великими і могли перевершувати своїх ровесників-горил і за інтелектом, і за силою.

На думку Дансуорт, вагітність триває саме дев'ять місяців, бо після шести місяців вагітності організм матері працює, як АЕС на межі катастрофи. До цього моменту жінка витрачає вдвічі більше енергії, ніж зазвичай, тільки на підтримку базових метаболічних функцій, і по мірі росту дитини ця напруга тільки посилюється. Люди можуть витримувати темпи метаболізму в 2-2,5 раза більше за звичайні тільки певний термін. Отож діти народжуються через дев'ять місяців просто тому, що тіла їхніх матерів не можуть довше переносити метаболічну напругу.

Висновки Дансуорт, фактично, перевертають ідею про те, що тривалість вагітності і розмір немовлят визначають розмір тазу і необхідність ходити й бігати. Цікаво, що дітей, ймовірно, не треба було так довго виношувати і народжувати, поки не з'явилося землеробство, адже у матерів не було енергії, щоб дорощувати дітей до такого розміру. Тому дуже ймовірно, що до того, як землеробство дало нам всі ці смачні та здатні розвивати цивілізацію харчі - зернові культури, вагітність і пологи були не такими тривалими і тяжкими, як тепер.

Зазначимо, щоб зберегти нинішню кількість населення, українки мають народжувати по 3-4 дитини. Про це під час прес-конференції повідомили представник Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Есан та представник МОЗ заступник директора департаменту охорони материнства і дитинства та санаторного забезпечення Валентина Коломейчук.

В Україні досі народжується мало дітей. Однак цей показник поступово збільшується, хоч і дуже повільно. На сьогодні коефіцієнт народжуваності в Україні становить 1,2 (треба мінімум 2,2).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1886 | Додав: adminA | Теги: вагітність, дев'ять місяців, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]