Пт, 2024-04-26, 02:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:51
Дедалі більша кількість православних українців хочуть мати єдину помісну церкву - Порошенко
Інші останні Релігійні новини

Президент Петро Порошенко констатує, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву. Як передає УНІАН, про це він сказав під час заходів до Дня хрещення Київської Русі–України сьогодні, 28 червня, на Володимирській гірці у Києві.

"Соціологічні опитування показують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати, як це заведено в усьому православному світі і в більшості православних країн, – єдину помісну автокефальну церкву, церкву євхаристійно та молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій", - заявив Порошенко.

"Це історичний тренд, який не може оминути й Україну, нашу державу", - додав президент.

Петро Порошенко очікує на допомогу вселенського патріарха Варфоломія у врегулюванні канонічного статусу української церкви в структурі світового православ’я.

"Із Константинополя прийшли перші єпископи, священики. Із Царгорода Христова віра прийшла до Києва на береги Дніпра і вже саме звідси поширилася на інші східнослов’янські терени та сусідні народи. Константинопольська церква для нас була, є і буде Церквою-матір`ю до якої ми, її чада, зверталися і будемо звертатися по допомогу, в тому числі і в подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що цього року завдяки багатолітнім трудам його всесвятості Варфоломія відбувся історичний Святий і Великий собор православної церкви, хоча його і намагалися зірвати деякі деструктивні сили.

"За цей рік як український президент я мав добру нагоду зустрітися зі вселенським патріархом і твердо переконався, що його всесвятість молиться за Україну і думає над тим, як допомогти нам вирішити наші проблеми", - зауважив Порошенко.

"Сьогодні я особливо радий вітати серед нас його високоповажного представника архієпископа Телміського Іова. Пане Іов, ласкаво просимо до України, перекажіть, будь ласка, його всесвятості, що православна церква в Україні вкрай потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу, він єдиний, хто спроможний допомогти православним України об’єднатися і врегулювати канонічний статус української церкви в структурі світового православ’я", - заявив президент.

Порошенко: Україна не буде байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи

Петро Порошенко заявляє, що Україна не буде байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи.

"Ясно, що ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи, за її спробами використати в своїх інтересах почуття частини українських православних, і це одна з причин, чому Верховна Рада аргументовано звернулася до архієпископа Константинополя і нового Рима, до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання томосу про автокефалію православній церкві України", - заявив глава держави.

За словами Порошенка, слід виходити з давнього канонічного принципу – "громадянським та земельним розподілам нехай слідує і розподіл церковних справ".

"З великою надією сприйняли звістку про те, що Священний Синод Константинопольського патріархату створює спеціальну комісію для розгляду заяви українського парламенту, впевнений, що завдяки участі його всесвятості у вирішенні цього дуже важливого питання між українською церквою та Константинополем складуться унікальні стосунки, які дозволять подолати чимало негативних тенденцій в житті сучасного православ’я", - додав президент.

Як повідомлялося, 16 червня Верховна Рада ухвалила звернення до "всесвятості Варфоломія, архієпископа Константинополя і Нового Рима, вселенського патріарха щодо надання автокефалії православній церкві в Україні".

У зверненні наголошується, що вже два роки Україна потерпає від збройної агресії з боку Російської Федерації, яка визнана державою-агресором і всупереч усім міжнародним нормам права анексувала Крим.

"Сучасний Московський патріархат надто тісно пов’язаний з пануючим у Росії політичним режимом, щоби сприйматися українським суспільством саме як церква, а не як "міністерство ідеології" Російської Федерації", - наголошується у зверненні.

У документі підкреслюється, що канонічна (тобто чинна і законна) автокефалія православній церкві в Україні може бути надана лише Вселенським патріархатом, який єдиний має для цього відповідні канонічні повноваження. Відповідно, автори звернення просять вселенського патріарха Варфоломія застосувати всі наявні канонічні повноваження та визнати нечинним акт 1686 року як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів православної церкви; взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об’єднавчого собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав українське православ’я.

Крім того, депутати заради добра православної церкви в Україні та цілісності українського народу просять видати Томос про автокефалію православної церкви, на основі якого вона могла б "посісти належне місце у родині помісних православних церков".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 900 | Додав: adminA | Теги: православні українці, єдина помісна церква, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]