Ср, 2024-04-24, 17:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:17
До 2030 року Земля "розігріється" на 1,6 градуса
Інші останні Новини світу науки і технологій
Танення вічної мерзлоти в російському і канадському Заполяр'ї може стати причиною додаткового підвищення середньорічних температур на Землі на 1,69 градуса Цельсія до 2030 року навіть у разі, якщо антропогенні викиди парникових газів буде повністю припинено. Про це заявляють кліматологи в статті, опублікованій у журналі Nature Geoscience.

Вважається, що тундра й інші області вічної мерзлоти накопичили за час свого існування близько 1,7 трильйона тонн вуглецю у вигляді органічних решток тварин і рослин, передає РИА "Новости".

Для порівняння, в земній атмосфері міститься приблизно удвічі менше вуглецю, і вивільнення навіть частини з цих запасів може призвести до катастрофічних наслідків для клімату Землі.

Група кліматологів під керівництвом Ендрю Макдугала з Університету міста Вікторія (Канада) перевірила, якими наслідками може обернутися танення частини вічної мерзлоти в найближчі роки, за допомогою глобальної кліматичної моделі ESCM.

Як пояснюють Макдугал і його колеги, зазначнена модель враховує вплив зміни клімату на стан вічної мерзлоти, і те, як вивільнені вуглекислий газ і метан прискорюють цей процес.

Під час моделювання автори статті міняли обсяги антропогенного СО2, спостерігаючи за змінами при зниженні викидів до нуля і знімаючи всі обмеження на вироблення парникових газів. У кожному разі дослідники стежили за підвищенням концентрації метану й вуглекислоти та скороченням площі вічної мерзлоти.

Виявилося, що всі можливі сценарії призводять до приблизно однакових наслідків - танення вічної мерзлоти призведе до підвищення частки СО2 в атмосфері на 50-100 частин на мільйон до кінця поточного століття.

Зростання концентрації СО2 виллється в додатковому збільшенні середньорічних температур на планеті на 0,23-0,39 градусів, залежно від ефективності танення мерзлоти. Як результат, танення вічної мерзлоти підвищить частку вуглекислоти в атмосфері на 44-279 частин на мільйон, що "розігріє" планету на 0,37-1,69 градусів Цельсія, залежно від параметрів моделювання.

За словами науковців, скорочення викидів на 90% від сьогоднішнього внеску людства в глобальне потепління і штучне вилучення СО2 з атмосфери не зможуть зупинити процес танення вічної мерзлоти і подальший "розгін" зміни клімату.

"У разі, якщо обсяг СО2, який буде виділятися з відталих ґрунтів, перевищить здатність океану з поглинання надлишків вуглекислоти, концентрація вуглекислого газу в атмосфері зростатиме. Тож ґрунт буде прогріватися ще сильніше і буде виділятися ще більше СО2", - пишуть кліматологи.

Як вважають дослідники, такі тривожні висновки повинні спонукати науковців і відповідні урядові установи посилити спостереження за станом вічної мерзлоти і регулярно заміряти обсяг СО2, який виділяється на розталих ділянках тундри й інших арктичних ландшафтів.

Раніше науковці виявили на дні Північного Льодовитого океану великий витік метану, який піднімається в атмосферу в районі танення криги. Виділення великої кількості газу в районі арктичних льодовиків може спровокувати помітні зміни світового клімату.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 999 | Додав: adminA | Теги: 2030 року Земля, 6 градуса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]