Пт, 2024-04-26, 00:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:09
ЄС розслідує монопольне становище "Газпрому" в Східній Європі
Інші останні Новини Європейського Союзу
Єврокомісія почала розслідування у відношенні ВАТ "Газпром" за підозрою в порушенні антимонопольного законодавства ЄС, йдеться в повідомленні ЄК.

"Єврокомісія розслідує три випадки порушень конкуренції в Центральній і Східній Європі. По-перше," Газпром ", імовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні поставки в країни-члени ЄС. По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації поставок газу. Нарешті , "Газпром" міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов'язавши їх з цінами на нафту ", - говориться в документі.

Як підкреслюється в релізі ЄК, справа перебуватиме в числі пріоритетних, проте початок процедур в рамках розслідування не передбачає винесення будь-яких рішень заздалегідь не на користь "Газпрому", повідомляють РИА Новости.

Європейські власті підозрюють російського газового гіганта в порушенні 102-й статті Договору про функціонування Європейського союзу, яка визначає дії, розцінюватися як використання домінуючих позицій на ринку для впливу на торгівлю між країнами ЄС.

Комісія повідомила компанію і відповідні органи в окремих країнах ЄС про початок розслідування. Якогось остаточного терміну для завершення супутніх процедур не встановлене. "Тривалість розслідування залежить від ряду факторів, включаючи складність справи і (...) необхідність виконання прав компанії на захист", - полягає у документі.

Рішення про антимонопольному розслідуванні було прийнято після серії позапланових інспекцій філій і партнерів "Газпрому" в багатьох країнах у вересні минулого року, пише ВВС-Россия.

Відповідь керівництва "Газпрому" була лаконічною: "Нехай розслідують", - заявив прес-секретар Сергій Купріянов.

На першому етапі Єврокомісія має намір розглянути діяльність "Газпрому" в Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литві, Польщі та Словаччині. Залежно від результатів, перевірки можуть бути продовжені і в інших країнах Євросоюзу.

У Москви з ЄС давно вже є тертя в питанні про енергетичну політику. "Газпром" володіє монополією на експорт газу з Росії.

Відзначимо, що Київ відмовився формувати резерв російського газу у власних сховищах для гарантування постачань палива до ЄС. У "Газпромі" заявили, що таким чином Україна порушує зобов'язання транзитера. Але в Міненерго заперечують, і повідомляють, що резерви газу повинна формувати і оплачувати сама російська монополія. Експерти вважають, що цього разу конфлікт може перерости у судову суперечку.

Прес-секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік заявив, що для ЄС важливо, щоб розбіжності між Україною та Росією не призвели до небажаних наслідків для європейського ринку і європейських споживачів, але від більш докладних коментарів відмовився.

За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, у разі якщо взимку через різке похолодання таки станеться збій у постачаннях газу в Україну, а як наслідок - до Європи, і європейські споживачі зажадають компенсувати збитки, конфлікт з Росією може перейти в судову площину. "Якщо споживачі в ЄС опиняться без газу, "Газпром" швидше за все спробує перекласти відповідальність на Україну", - каже пан Марунич.

Партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський зазначає, що в договорі між "Нафтогазом" і "Газпромом" немає зобов'язання накопичувати в ПСГ необхідні обсяги газу. "НАК повинна забезпечити транзит, але це не означає, що кожне питання, наприклад, де він візьме для цього електроенергію або як часто буде лагодити газотранспортну систему, повинен регулюватися договором", - говорить партнер юрфірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко.

За його словами, "Газпром" не зможе змусити Україну накопичувати додаткові обсяги газу в ПСГ, а у випадку судових розглядів Київ буде відповідати тільки в тому разі, якщо почне несанкціонований відбір російського газу. "У разі ж якщо Росія скоротить постачання газу, як вже було цієї зими, Україна не відповідатиме за її дії перед країнами Євросоюзу", - додає пан Марченко.

У "Газпромі" коментувати можливі судові розгляди з українською стороною не стали.

22 лютого Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що на початку року Україна здійснювала несанкціонований відбір російського газу, призначеного для європейських споживачів. Про це він повідомив на зустрічі з тодішнім президентом РФ Дмитром Медведєвим.

Міллер зазначив, що аномальні морози в Європі призвели до того, що європейські споживачі збільшили заявки на постачання російського газу.

"Проте значний обсяг російського газу до європейських споживачів не доходило. В окремі дні на території України залишалося до 40 млн кубометрів газу", - повідомив тоді голова "Газпрому".

За його словами, "це завдало фінансовий і репутаційний збиток" Газпрому ".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1123 | Додав: adminA | Теги: ЄС, Східній Європі, монопольне становище Газпрому | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]