Чт, 2024-04-18, 17:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:03
ЄС зосереджується на двох "українських" напрямках
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз сьогодні зосереджується на двох напрямках по Україні - посилення можливостей ОБСЄ для моніторингу ситуації на місці, а також на допомогу в реалізації внутрішніх реформ в Україні.

Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні під час виступу в Інституті миру у Вашингтоні, передає власний кореспондент Укринформа.

"Те, що я бачу на сьогодні, і про що я говорила з міністром (Клімкіним в Нью-Йорку - Ред.) Вчора - це необхідність посилити рівень підтримки з боку ЄС конкретно по збільшенню можливостей місії ОБСЄ проводити моніторинг ситуації на місці", - зазначила європейський представник.

Вона підкреслила, що в даний час існує проблема доступу спостерігачів, і "це серйозне питання, яке ми піднімаємо кожного разу і звертаємося до відповідних сторонам, насамперед до Росії".

Однак, за її словами, залишається ще й проблема підвищення потенціалу ОБСЄ - йдеться про необхідність розширити завдання Організації та зміцнити її ресурси. "Ми бачимо необхідність збільшувати рівень підтримки з боку Євросоюзу", - зазначила цьому зв'язку Могеріні.

Другим напрямком зусиль ЄС в українському питанні, за її словами, є залучення Євросоюзу до процесу підтримки внутрішніх реформ в Україні. Вона підкреслила, що ЄС не бачить військового врегулювання конфлікту в Україні, однак повинен переконатися, що "українська влада, яка заявила про твердий розташуванні до реформ, має підтримку та інструменти".

"Це дуже складне питання - з економічної точки зору, соціальній та інших аспектів. Процес реформ є глибоким, складним особливо під час кризи", - підсумувала високий представник ЄС.

Могеріні шкодує, що через Пан Гі Муна не потрапила на саміт у Києві

Могеріні висловила жаль, що їй не вдалося відвідати саміт Україна-ЄС у Києві в понеділок, проте вона мала продуктивну розмову з міністром Павлом Клімкіним у вівторок в Нью-Йорку.

"На жаль, я не змогла взяти участь у саміті (у Києві. - Ред.), Мені дійсно шкода, що у мене не було такої можливості в понеділок, оскільки в цей же час Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун перебував з візитом в Середземноморському регіоні", - зазначила Могеріні.

Вона пояснила, що зустріч з генсеком ООН носила теж пріоритетний характер. Вона була пов'язана з тим, як припинити нелегальну міграцію в регіоні і врятувати людські життя після трагедій на морі, які останнім часом відбуваються все частіше.

"Я сподіваюся, що в Україні зрозуміють - це не було політичним вибором, в той же час це питання повністю пов'язаний зі збігом в порядках денних", - підкреслила Могеріні, пояснивши, що генсек ООН вирішив здійснити свій візит на декілька днів раніше через трагедій, що сталися в Середземному морі минулого тижня.

У той же час вона підкреслила, що у вівторок вона зустрілася в Нью-Йорку з міністром закордонних справ України Павла Клімкіна. "Отже, ми мали двосторонню зустріч, під час якої оцінили результати саміту (Україна-ЄС у Києві. - Ред.) Та обговорили шляхи нашої співпраці на майбутнє", - сказала Верховний представник ЄС.

Раніше Комітет міністрів РЄ вітав реформи, які проводяться в останні місяці українською владою "заради консолідації функціонування демократичних інститутів, захисту прав людини і верховенства права". Комітет також підкреслив важливість швидкого впровадження децентралізації, реформ судової системи, виборчого законодавства, боротьби з корупцією та захисту прав людини". Документ підтверджує готовність Ради Європи надавати подальшу допомогу Україні в цьому напрямку.

У березні Генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд представив у Києві третій План дій для України на 2015-2017 роки. Цей план зосереджується на проведенні таких програм: конституційної реформи і функціонування демократичних інститутів, судовій реформі, демократичному управлінні, прав людини і протидії економічним злочинам.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 940 | Додав: admin | Теги: ЄС, україна, реформи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]