Чт, 2024-03-28, 14:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:13
Говорили про окупацію Криму на відкритті 27-ї сесії ПА ОБСЄ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

На відкритті 27-ї сесії ПА ОБСЄ говорили про окупацію Криму

Незаконна анексія Криму Росією залишається одним із основних дестабілізуючих факторів і загроз безпеки у Європі.

Про це йшлося на відкритті 27-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Берліні в неділю, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"У деяких частинах Європи ми стали свідками спроб переписати міжнародно визнані кордони силою. Затяжні конфлікти поставили під загрозу безпеку деяких регіонів та їхніх жителів. Все має бути спрямовано на ліквідацію затяжних конфліктів", - заявив віце-канцлер ФРН і міністр фінансів Олаф Шольц.

Він підкреслив, що нинішня сесія працює на фоні серйозної кризи безпеки в Європі, викликаної незаконною анексією Криму. При цьому продовження кризи в Україні і навколо неї Шольц вважає значною перешкодою у відновленні довіри між країнами. Віце-канцлер нагадав про участь Німеччини у "нормандському форматі" з метою досягнення прогресу в імплементації Мінських угод.

Про те, що "криза в Україні" продовжує загрожувати стабільності Європи, заявив голова ПА ОБСЄ Георгій Церетелі. Він поділився враженнями про відвідування Донбасу в травні на чолі делегації ПА ОБСЄ і назвав ситуацію у регіоні "справжньою гуманітарною трагедією".

При цьому Церетелі висловив сподівання на те, що «конструктивний діалог внесе вклад у врегулювання кризи відповідно до міжнародних правил і при повазі територіальної цілісності України».

За словами голови Парламентської асамблеї, незгоди в ОБСЄ виникають через нехтування основних принципів та міжнародного права, відсутності поваги територіальної цілісності, порушення прав людини. Але всі повинні розуміти, що якщо хтось порушує правила, він повинен відповісти за це, підкреслив Церетелі.

При цьому, за його словами, останнім часом «спостерігається занадто мало діалога і надто багато напруженості, що підводить нас до грані війни».

У свою чергу президент німецького Бундестагу Вольфганг Шойбле назвав місію спостерігачів «унікальним досвідом кризового менеджменту». На його думку, це ще раз довела «військова ескалація в Україні», адже важко уявити, як виглядала б ситуація у центрі Європи, аби не було ОБСЄ та її моніторингової місії.

Шойбле також перерахував деякі нові виклики, перед якими стоїть світ сьогодні: це кібератаки, гібридні війни, війни і конфлікти, failed states (недієздатні держави) і, не в останню чергу, потоки мігрантів. Голова парламенту ФРН переконаний, що вирішити проблеми при нинішніх тенденціях нехтування міжнародними правилами багатосторонньої співпраці та відсутності готовності до компромісу неможливо. У зв'язку з цим він підкреслив, що навіть незважаючи на існуючі протиріччя і невирішені конфлікти багатосторонні організації, такі як ОБСЄ, сьогодні важливі "більш ніж будь-коли".

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: окупація Криму, відкриття 27-ї сесії ПА ОБСЄ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]