Сб, 2024-04-20, 15:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:58
ГПУ з'ясує, хто заважав розслідувати злочини проти Майдану
Інші останні Кримінальні новини

Генеральна прокуратура встановила факти перешкоджання розслідуванню злочинів проти активістів Революції гідності з боку співробітників правоохоронних органів та відкрила кримінальне провадження. Про це сьогодні, 29 квітня, на брифінгу повідомив генеральний прокурор Віктор Шокін, передає УНІАН.

За його словами, в рамках створення реєстру проваджень про злочини під час Революції гідності було встановлено факти перешкоджання розслідуванню в період 2014-го - початку 2015 року з боку представників правоохоронних органів (Генпрокуратури, МВС, СБУ), зокрема навмисне знищення певних доказів.

"На жаль, цей реєстр нам допоміг визначити, що не всі керівники правоохоронних органів діяли в межах повноважень, але й перешкоджали розслідуванню. Були вивчені і проаналізовані кримінальні провадження, і були встановлені факти перешкоджання посадовими особами Генпрокуратури, МВС, СБУ...

У зв`язку з цим Генпрокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про службові злочини посадовими особами за ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) працівниками правоохоронних органів", - сказав Шокін.

При цьому він не назвав конкретних прізвищ, але зауважив, що кримінальне провадження відкрито за фактом події.

Також Шокін повідомив, що для розслідування цього кримінального провадження його наказом у ГПУ створено управління з розслідування злочинів, скоєних працівниками правоохоронних органів.

За його словами, управління буде укомплектовано впродовж 2-3 днів. Воно буде складатися із трьох відділів, перший з яких розслідуватиме злочини, скоєні працівниками прокуратури, другий – працівниками СБУ, третій - міліцією.

"Нам не завадить будь-яка посада, яку обіймав працівник у будь-якому правоохоронному органі, і стосовно них буде оголошено підозру", - запевнив Шокін, закликавши водночас усіх, кому відомі факти перешкоджання в розслідуванні злочинів проти активістів Майдану, факти знищення документів, доказів тощо, звертатися до Генпрокуратури.

У свою чергу заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк презентуючи реєстр, зазначив, що ньому зведені воєдино всі кримінальні виробництва, які стосуються протидії протестним акціям, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами Горбатюка, крім самого інформування громадськості про розслідування справ за злочинами на Майдані, цей реєстр несе в собі таке інформаційне навантаження як зведення всіх кримінальних виробництв, які стосуються протидії протестним акціям "під один дах".

Він зазначив, що в реєстрі міститься інформація про більш ніж 2 тис. кримінальних проваджень.

"Реєстр містить інформацію про всі кримінальні виробництва, які розслідуються як слідчими підрозділами прокуратури, так і МВС", - розповів він.

31 березня про розстріл Майдану був опублікований звіт Міжнародної дорадчої групи, що діє на підставі мандата генсека Ради Європи.

В ньому, окрім іншого, йшлося про те, що Міністерство внутрішніх справ прямо перешкоджало переслідуванню головних підозрюваних у справі про розстріл на Інститутській, Генеральна прокуратура також не зробила всіх необхідних дій, а за Віталія Яреми – свідомо блокувала затримання.

Раніше в Мережу виклали посекундну реконструкцію загибелі Небесної сотні.

Довідка

Наприкінці листопада 2013 року відмова української влади від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом стала першопричиною виникнення наймасовіших за всю сучасну історію держави протестів. Зокрема, Кабінет міністрів України 21 листопада 2013 року ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, що мала бути підписана на Вільнюському саміті "Східного партнерства" 28-29 листопада.

Після побиття спецпризначенцями "Беркута" вночі проти 30 листопада 2013 року десятків студентів на Майдані Незалежності в Києві, на вулиці міст України вийшли сотні тисяч громадян.

Акції протесту, що тривали з кінця листопада до кінця лютого 2014 року, отримали назви "Євромайдан", "Майдан", а пізніше – "Революція гідності". У результаті, Янукович у лютому, після масового розстрілу беззбройних громадян на Майдані Незалежності в Києві, втік до Росії.

Понад сотню цивільних осіб, загиблих під час повалення авторитарного режиму Віктора Януковича взимку 2013-2014 року, називають Небесною Сотнею.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, починаючи з 18 лютого 2014 року в сутичках у середмісті Києва постраждали 1528 людей, загинули 106 учасників антиурядових протестів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 1043 | Додав: admin | Теги: ГПУ, злочини проти Майдану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]