Чт, 2024-04-25, 22:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:13
"Язик" поглинає Україну: впала колиска українського козацтва
Інші останні Новини з регіонів України
Сесія Запорізької міськради в середу більшістю голосів проголосувала за надання російській мові статусу регіональної на території Запоріжжя, передає "Інтерфакс-Україна".

Депутати голосували поіменно. В результаті 65 людей проголосували за надання російській мові статусу регіональної, 13 - проти, 1 утримався.

За декілька годин до ухвалення рішення будівлю мерії пікетували кількасот представників Партії регіонів, а також націонал-патріотичні організації, кожна з яких заявляла свою позицію з "мовного" питання.

На боці "біло-блакитних" було видно українські прапори й плакати з гаслами: "Русский язык – межнациональный, общинный", "Мы не против украинского, мы – за русский!", "Большинство запорожцев думают и говорят на русском языке", "Українська мова – державна, російська – рідна".

Прихильники опозиції були представлені прихильниками ВО "Свобода" і "Батьківщина", що тримають у руках транспаранти з написами: "Ні! мовному розколу України", "Хочеш двомовності – вивчи українську", "Мовна політика влади – лінгвоцид, етноцид і геноцид", "Депутат, почім совість?"

Мітинг супроводжувався вигуками: "Ганьба" і "Фашистів геть" з боку опозиції й гаслами на підтримку російської мови з боку "регіоналів".

Раніше Запорізька обласна рада на позачерговій сесії 16 серпня ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної.

Захисники української мови проводять попереджувальну акцію біля Київради

Захисники української мови проводять у Києві в середу попереджувальну акцію біля будівлі Київради з вимогою не запроваджувати російської мови в столиці як регіональної.

Біля будівлі КМДА зібралося близько півсотні учасників і прибічників Конгресу українських націоналістів, партії "Наша Україна", Української народної партії. Вони тримають національні прапори, деякі з учасників акції одягнені у футболки з написами "Дякую Боже, що я не москаль" та зображенням Степана Бандери.

Як розповів один з організаторів акції, керівник київської міської організації "Нашої України" Андрій Ніцой, це попереджувальна громадянська акція, яка не має політичної мети. Цією акцією присутні хочуть застерегти Київраду від спроб зробити російську мову регіональною в Києві.

"Ми вимагаємо, щоб наших мовних прав не порушували. В Україні ми маємо розмовляти українською мовою й чути її в державних установах", - сказав він, зазначивши, що ніяких утисків стосовно російської мови та мов інших національних меншин у Києві немає.

Ніцой наголосив, що це не мітинг, тому акція не має масового характеру та психологічного впливу.

"Якщо депутати Київради не дослухаються до нас, ми застосовуватимемо всі заходи організаційного політичного та психологічного впливу", - сказав він.

Ніцой наголосив, що учасники акції збирають підписи під громадянською ініціативою щодо розгляду Київрадою проекту рішень про забезпечення права вільного використання державної мови.

Як відомо, 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав закон "Про засади державної мовної політики", а також доручив Кабінету міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

30 серпня мовна робоча група під керівництвом віце-прем'єра Раїси Богатирьової запропонувала не надавати мовам нацменшин статусу регіональних. Про це йдеться в нової редакції законопроекту про засади державної мовної політики, який підготувала група.

Раніше Володимир Литвин заявляв, що хвиля визнання російської мови регіональною зупиниться після виборів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1140 | Додав: adminA | Теги: Язик поглинає Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]