Пт, 2024-04-26, 10:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:30
Комісар Євросоюзу зізнався, що мріє бачити Україну в ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Ввечері 13 вересня де-факто стартував щорічний 9-й форум Ялтинської європейської стратегії (YES). Офіційна частина заходу відбудеться 14 жовтня в Лівадійському палаці.

Поки ж що в одному з найдорожчих готелів Ялти відбулося неофіційне відкриття. Долучитися до святкового прийняття прибуло чимало відомих гостей. Зокрема, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, радник президента США з національної безпеки Кондоліза Райс, комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле та багато інших, передає "Фокус".

Усього в роботі форуму візьмуть участь близько 200 представників політичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу.

Пленарна частина ялтинської зустрічі відкриється виступами президента України Віктора Януковича і прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана. Вони обговорять питання розвитку двох країн і майбутнє Європи. Під час дискусій планується порушити такі питання, як безпека у Європі, президентські вибори у США та європейські перспективи України.

Керівник вітчизняного МЗС Костянтин Грищенко вже встиг заявити, що не уявляє собі майбутнього ЄС без України. Проте найбільшу увагу привернуло до себе зізнання очільника "зовнішньополітичного відомства" Євросоюзу Штефан Фюле. Політик визнав європейські перспективи України, наголосивши водночас на необхідності усунення тих факторів, які блокують західний вектор розвитку країни. Йшлося, зокрема, про політичні переслідування.

"Я – за те, щоб Україна увійшла до ЄС. Я хочу цього. Чи хочете цього ви?" - зазначив у неформальній обстановці комісар Європейського Союзу.

Здатність або нездатність провести парламентські вибори відповідно до міжнародних стандартів покажуть, який шлях обирає Україна, вважає Штефан Фюле.

"Найближчі місяці дуже відповідальні: від того, як Україна впорається з вибірковим правосуддям, як вона рухатиметься шляхом реформи судової системи і Генеральної прокуратури, і, передусім, чи зможе вона організувати майбутні вибори відповідно до міжнародних стандартів, залежатиме її шлях", - сказав він.

"Вибори - ключовий крок", - підкреслив Фюле.

Він також зазначив, що наслідування європейських цінностей в питаннях свободи зборів і слова, демократії, верховенства права є ключовою запорукою успіху на шляху європейської інтеграції України.

Фюле висловив думку, що посилюючи демократію, Україна може досягти "точки неповернення" на шляху євроінтеграції. Водночас він зауважив, що іноді складається враження, ніби в Україні "точкою неповернення" вважають консолідацію влади, з чим не можна погодитися.

На закінчення єврокомісар підкреслив, що ЄС не зацікавлений у паузі у взаємовідносинах з Україною, як це намагаються подати.

За його словами, в такій паузі також не зацікавлені й українські громадяни, й українська економіка, які могли б отримати відчутний позитивний ефект від візової лібералізації, підписання Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі, до яких Київ і Брюссель були такі близькі.

Оглядачі наголошують на тому, що Ялтинський форум не ухвалюватиме якихось офіційних документів. Утім, зазначають експерти, обговорення в такому форматі вельми корисні, бо закладають міцне підґрунтя для майбутніх політичних та економічних рішень.

Як повідомлялося, 23 липня Україна і Європейський Союз підписали угоду, що розширює перелік осіб, які можуть скористатися спрощеною системою отримання віз у країни ЄС. Додаток до вже чинної угоди про спрощення візового режиму підписали в Брюсселі європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле та міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Фюле про візит до України: ніколи не думав, що ходитиму в тюрму

Єврокомісар Штефан Фюле вважає, що стосунки України з Євросоюзом не зрушать з місця без прогресу в справах проти Тимошенко та Луценка. Про це Фюле сказав на відкритті щорічного форуму "Ялтинська європейська стратегія", організованому фондом Віктора Пінчука.

"Ми хочемо просуватися вперед у стосунках з Україною, але як ми можемо це робити, коли так мало було зроблено для виправлення наслідків вибіркового правосуддя – в справах Тимошенко, Луценка та інших?" – зазначив він.

Фюле згадав, що з моменту призначення на посаду здійснив сім візитів до України.

"Включно з одним візитом до тюрми - в місце, де, як я думав, мені ніколи не доведеться закінчувати свої подорожі".

Як відомо, Фюле під час одного з візитів до України провідав Юлію Тимошенко у в’язниці.

"Як ми можемо просуватися вперед, якщо права людини, свобода висловлювань, об’єднань або медіа не поважаються в повній мірі?" – додав він.

"Від того, як Україна вчинятиме найближчі місяці з наслідками вибіркового правосуддя, як вона просуватиметься в напрямку реформ юстиції та генпрокуратури, чи проведе Україна наступні вибори відповідно до міжнародних стандартів – це визначатиме, до якого простору належить Україна," - зазначив єврокомісар.

"Без сумніву, багато з вас чули ідею, що має бути взята "пауза" в наших стосунках. Але чи справді народ України потребує "паузи" в нових можливостях?" – додав Фюле.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: Комісар Євросоюзу .Україну в ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]