Чт, 2024-04-25, 02:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:41
Коронерське дізнання у справі Литвиненка: частину інформації засекречено. - InoPressa
Інші останні Новини світу
Західна преса коментує початок процедури британського правосуддя, яка має встановити всі обставини смерті Литвиненка, отруєного в 2006 році в Лондоні полонієм. Влада офіційно звинувачує у вбивстві і Андрія Лугового, і Дмитра Ковтуна. Скотланд-Ярд з'ясовував, чи контактував Литвиненко з MI-5 та MI-6, але на прохання уряду відповідь поки що залишається в секреті.

Німецька Die Zeit нагадує обставини справи: екс-співробітник російських спецслужб Олександр Литвиненко був отруєний полонієм - вкрай рідкісною отрутою. Незадовго до смерті він сам звинуватив в отруєнні кремлівських функціонерів та особисто Володимира Путіна. "Колишній співробітник КДБ жорстко критикував Путіна. На прес-конференції в 1998 році він докладно розповів про змови з метою вбивства, корупції і некомпетентності армії в Чечні. За деякими даними, незадовго до смерті Литвиненко розслідував справу про вбивство журналістки Ганни Політковської", - йдеться в статті.

Також автор нагадує, що незадовго до смерті Литвиненко пив у готелі чай з колишнім співробітником спецслужб Андрієм Луговим і бізнесменом Дмитром Ковтуном. Згодом сліди полонію були знайдені в Гамбурзі, де Ковтун зупинявся по дорозі в Лондон. Прокуратура Гамбурга вела проти Ковтуна розслідування про підготовку злочину, пов'язаного з радіоактивними матеріалами, але в листопаді 2009 року припинила його за браком доказів.

"Починаються слухання у справі про отруєння Олександра Литвиненка" - сповіщає The Times. "Смерть Литвиненка - одна з найбільш загадкових на британській землі", - пише журналістка Дебора Хейнс. Ймовірно, дізнання спровокує нові тертя в британсько-російських відносинах. Влада стурбована і потенційними витратами на дізнання: за попередніми оцінками, воно обійдеться в 4 млн фунтів.

Та ж таки The Times присвячує дізнанню редакційну статтю під назвою "Правда вийде назовні". Давно пора було почати дізнання, вважає газета. "Твердження Литвиненка (про те, що Путін дав наказ його вбити) залишаються суто спекулятивними, і ніхто свідомо не припускає, що сам Литвиненко був зразком чесноти. Але міркування дипломатії - не резон відкладати і тим більше скасовувати належні юридичні процедури", - пише видання.

Подробиці попереднього засідання повідомляє The Guardian у статті "Дізнання у справі Олександра Литвиненка відбудеться наступного року". За словами коронера, на засіданнях буде розглянута версія, що Литвиненка вбили "агенти російської держави", пише журналіст Люк Гардінг.

На слуханнях у четвер з'ясувалося також, що британська влада офіційно звинувачує у вбивстві не лише Андрія Лугового, а й Дмитра Ковтуна. Раніше через відмову Москви екстрадувати Лугового Росія і Британія посварилися, нагадує видання.

"Спершу МЗС Великобританії намагалося обмежити масштаби дізнання, побоюючись нових негативних наслідків для дипломатії. Але в четвер коронер сер Роберт Оуен підтримав постанову свого попередника, доктора Ендрю Рейда, що дізнання має бути "відкритим і безстрашним", - йдеться в статті. Оуен також повідомив, що на початку жовтня "зацікавлені сторони" отримають раніше засекречений рапорт лондонської поліції у справі Литвиненка.

Адвокат вдови покійного Марини Литвиненко повідомив, що вона просить дізнання розслідувати "ймовірну злочинну роль російської держави" і встановити, чи не було вбивство її чоловіка "цілеспрямованим вбивством британського громадянина, виконаним агентами іноземної держави на суверенній території" Великобританії. Якщо цю версію буде доведено, то, отже, мав місце "акт спонсорованого державою ядерного тероризму на вулицях Лондона", заявив адвокат.

Друг Литвиненка Алекс Гольдфарб назвав важливим той факт, що у британської прокуратури достатньо доказів, щоб висунути звинувачення і Луговому, і Ковтуну: "Ми маємо групу. Ми маємо заздалегідь організовану змову. Є вищестоящі".

Коронер повідомив, що Скотланд-Ярд з'ясовував, чи контактував Литвиненко з MI-5 та MI-6, але на прохання уряду висновок поліції залишиться в секреті.

Коронер також визнав "зацікавленими сторонами" в дізнанні міністра внутрішніх справ Великобританії, Марину Литвиненко і першу дружину Литвиненка, всіх дітей Литвиненка від двох шлюбів, а також Бориса Березовського, Лугового, Ковтуна, Королівську прокурорську службу та Управління поліції Лондона.

"Від часу вбивства Литвиненка Росія веде злагоджену пропагандистську кампанію з метою звинуватити у вбивстві Березовського - покровителя Литвиненка і головного ворога Кремля", - стверджує газета.

За даними видання, Луговий буде давати свідчення на дізнанні по відеозв'язку з Москви. У поточному році відбудеться ще кілька попередніх слухань - 2 листопада і 13-14 грудня.

"Інформація про зв'язки MI-5 з убитим Литвиненком піддалася цензурі" - сповіщає в заголовку The Independent. Уряд велів вилучити з публічних матеріалів дізнання потенційно ключову інформацію, пояснює журналіст Кехел Мілмо.

"Рапорт лондонської поліції, де підсумовано висновки слідчих, зокрема про те, чи допомагав Литвиненко британській розвідці, буде подано дізнанню і зацікавленим сторонам протягом двох тижнів", - йдеться в статті. Однак уряд постановив, що дані про можливі зв'язки Литвиненка з MI-5 або MI-6 не можна публікувати чи показувати "таким зацікавленим сторонам, як пані Литвиненко або пан Луговий", за формулюванням газети.

Втім, коли рапорт отримають, коронер Оуен зможе сам вирішити щодо збереження купюр чи публікації інформації в повній формі. "Будь-яка спроба перманентно приховати питання про те, чи контактував Литвиненко, гучний критик Путіна, з британськими агентами, напевно викличе закиди в надмірній секретності", - йдеться в статті. За деякими повідомленнями, Литвиненко допомагав британській розвідці боротися з організованою злочинністю, що походить з Росії та Східної Європи, і, можливо, отримував щомісячний гонорар - 2 тис фунтів.

The Times теж повідомляє в заголовку статті, підготовленій редакцією: "Відомості, що стосуються MI-6, вилучені з матеріалів дізнання у справі Литвиненка". При цьому юрисконсульт дізнання Х'ю Девіс підкреслив: "Зрозуміло, це вилучення не можна розглядати як позитивну або негативну відповідь на запитання, чи справді Литвиненко мав подібні контакти".

"Британський уряд прагне приховати ймовірні зв'язки дисидента з розвідкою", - заявляє New York Times. Втім, друзі Литвиненка впевнені, що обмеження на розголос цієї інформації буде знято, зазначає журналіст Алан Кауелл. "Критики Литвиненка давно стверджували, що він підтримував зв'язки з британськими розвідслужбами, але ці контакти - якщо вони взагалі мали місце - і досі покриті мороком", - йдеться в статті.

Адвокат вдови Литвиненка повідомив, що вона бажає "справедливої ​​та незалежної оцінки" і розголосу всіх доказів у максимально можливій мірі.

Зі свого боку, офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич висловив сподівання, що дізнання намалює вичерпну картину подій, і сказав, що Андрій Луговий довів свою невинність на детекторі брехні.

"Суд розпорядився засекретити матеріали справи шпигуна, "отруєного найманими вбивцями КДБ у Лондоні": частина ключового рапорту поліції про контакти з MI-6 буде вилучена з матеріалів дізнання" - такий розлогий заголовок обрала Daily Mail. "За деякими твердженнями, і MI-5, і MI-6 регулярно контактували з Литвиненком, колишнім офіцером спецслужб, у зв'язку з його роботою в Росії", - пишуть журналісти Раян Кизил і Марк Дюелл.

Газета нагадує, що вона однією з перших розкритикувала плани уряду дозволити розгляд за зачиненими дверима в ході будь-якої цивільної справи або дізнання.

Вдова Литвиненка заявила, що сподівається на справедливе вирішення справи у Великобританії. "Нам потрібна правда. Правда, хоч якою б вона була, дуже важлива всім нам, моїм друзям, моїй родині і всьому суспільству. Тут, на британській землі, був убитий британський громадянин - таких вбивств ніколи не бувало раніше".

"Вдова Литвиненка вимагає уважно перевірити Росію", - підкреслює The Financial Times. Виступаючи на попередньому засіданні перед дізнанням, адвокат Марини Литвиненко знову озвучив думку родичів, що за отруєнням стояли офіційні особи Росії, пояснюють журналісти Хелен Уорреллом і Джеймс Блітц.

"В останні роки Британія і Росія спробували обмежити негативні наслідки вбивства Литвиненка і не допустити, щоб воно стало перешкодою торговельним зв'язкам", - зазначає газета. Але якщо дізнання зробить висновок, що Литвиненко був убитий за вказівкою російської держави, це завдасть шкоди двостороннім відносинам. "Британський уряд не стверджує нічого такого категорично", - обмовляються автори матеріалу.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1072 | Додав: adminA | Теги: інформації засекречено, справі Литвиненка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]