Пт, 2024-04-19, 20:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:50
Культурні установи переведуть на контракт. Музеї реформують
Інші останні Культурні новини

  Кабінет міністрів 8 квітня розгляне законопроект щодо запровадження контрактно-конкурсної системи в усіх закладах культури України.

Про це заявив на брифінгу віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Понад місяць тому Міністерство культури внесло на погодження в Кабінет міністрів законопроект про контрактно-конкурсну форму в закладах культури. Цей законопроект погоджений з усіма міністерствами і на засіданні українського уряду він буде схвалений і переданий на розгляд парламентської коаліції Верховної Ради України", - зазначив Кириленко.

Він пояснив, що Міністерство культури внесло радикальну пропозицію, і не лише музеї і театри, а й усі заклади культури по всій України повинні отримувати керівників тільки за контрактом і тільки після проведеного на демократичних засадах конкурсу.

Законопроект щодо запровадження контрактно-конкурсної системи в закладах культури України, який завтра має схвалити Кабінет міністрів, надає більшу самостійність цим закладам.

"Ми повинні розблокувати самостійність, в тому числі економічну, закладів культури - музеїв, театрів, заповідників. Вони повинні заробляти вільно в свій спецфонд, отримати механізм можливості акумулювати свої кошти на спеціальних рахунках, в тому числі і не в банку державного казначейства, а в банках, які будуть визначені ними самими, і використовувати ці кошти на власний розвиток", - зазначив Кириленко.

Він додав, що треба створити сприятливі умови і для державно-приватного партнерства, коли приватні інвестори можуть співпрацювати з державними закладами, із закладами культури і робити фінансові внески, при цьому маючи зобов'язання щодо збереження закладів культури у державній власності.

Міністр, зокрема, уточнив, що в законопроекті чітко виписано умови контрактів щодо художніх керівників театрів - на 5 років. Щодо інших закладів культури чіткого терміну немає, тому це має визначити парламент.

"Цей законопроект - а в ньому зміни до кількох законів, в тому числі і до закону про театр і театральну справу - передбачає укладення контрактів і з художнім та творчим персоналом. Але ми зробили перехідну норму - що з кожним працюючим творчим чи художнім працівником укладається контракт терміном до трьох років. Тобто всі, хто працює, не будуть звільнені, з ними по закону буде примусово переукладено контракт. А вже коли збіжить термін цього першого контракту, тоді буде оголошено конкурс", - пояснив Кириленко.

"Я думаю, що це зніме напругу з більшості питань, які виникають внаслідок тих чи інших рішень", - сказав Кириленко.

Стратегія розвитку культури включатиме музейну реформу - Кириленко

Кириленко також заявив, що стратегія розвитку української культури включатиме реформу музейної справи.

"У тексті Стратегії розвитку української культури, яка буде публічно представлена ​​наступного тижня, велике і належне місце має посісти реформа музейної справи. Концепція реформування музейної справи буде додатково напрацьована і створена спеціальна група в рамках Музейної ради при Міністерстві культури, яка займеться серйозним підходом до реформування музейної галузі", - підкреслив Кириленко.

Він уточнив, що реформа стосуватиметься, зокрема, "не зовсім популярних" питань - фінансування, статусів, критеріїв їх надання, відвідуваності музеїв.

Урядовець також повідомив, що Міністерство культури України збільшив видатки на охорону музеїв.

"Ви знаєте, що вперше в історії новітньої незалежності уряд запропонував парламенту, а парламент підтримав у цьому році у змінах до бюджету, що стаття "охорона музеїв" стала захищеною статтею. І тепер не треба буде кидатися з боку в бік, щоб знаходити музейникам ці кошти. Міністерство культури зробило перерозподіл власних витрат і збільшило їх на охорону. Стаття "охорона музеїв" тепер захищена і не може ніким перекидатися на інші витрати", - зазначив він.

За словами Кириленка, це початок вирішення однієї з найсерйозніших проблем, які останнім часом мали місце в музейній галузі.

Кириленко раніше заявляв, що Міністерство культури планує провести 4 ключові реформи, спрямовані на посилення контролю за коштами, підтримку українського кіно, спрощення найму співробітників для театрів, а також унеможливити корупцію у сфері охорони культурної спадщини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: контракт, музеї реформують, культурні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]