Чт, 2024-03-28, 14:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:14
МЗС: зона вільної торгівлі запрацює наступного року
Інші останні Економічні новини

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що Україна та Європейський Союз не будуть переносити створення зони вільної торгівлі, спільний ринок запрацює з 1 січня 2016 року. Про це він сказав в ефірі телеканалу 1+1 у програмі "Право на владу".

Клімкін переконує ЄС не боятися міграційних ризиків від надання Україні безвізового режиму

"Стосовно Угоди про асоціацію, зокрема зону вільної торгівлі, по-перше, жодне слово в самій Угоді не буде змінюватись ані зараз, ані в майбутньому. Вважайте це не просто нашою відданістю, вважайте це нашим принциповим пріоритетом. Другий момент, рішення стосовно того, що ряд положень саме по зоні вільної торгівлі, будуть реалізовуватись з 1 січня (2016 року), ніхто і ніколи не буде переносити", - наголосив Клімкін.

За словами очільника українського зовнішньополітичного відомства, зона вільної торгівлі з ЄС наразі працює за умови, що "українські виробники мають певний час підготуватися до входження на ринки ЄС". Клімкін зазначив, що "саме це ми зараз намагаємося розкручувати".

При цьому, міністр згадав, що десять років тому він починав працювати над експортом українського меду до Євросоюзу.

"Мені всі казали, що українського меду на ринках ЄС не буде. Зараз ми один з найбільших експортерів", - підкреслив голова українського МЗС.

На його переконання, Україна зможе правильно використати час для підготовки до створення зони вільної торгівлі з ЄС з 1 січня.

"В той же час, європейські товари поки що заходять на наш ринок за умов сплати відповідного мита, що працює і на бюджет, і на нас. Але ніхто і нічого, поза перше січня, абсолютно не буде відкладати. Це остаточна домовленість і ми будемо по ній працювати", - підсумував Клімкін.

Клімкін переконує ЄС не боятися міграційних ризиків від надання Україні безвізового режиму

Павло Клімкін заявляє, що докладає зусиль, щоб зняти побоювання Європейського Союзу щодо міграційних ризиків за умови надання Україні безвізового режиму.

"У нас є дуже чіткий план по кожній групі реформ, дуже багато зроблено, найближчими місяцями, ці реформи будуть завершеними", - сказав Клімкін.

Разом з тим, він акцентував увагу, що наразі через події на Донбасі, з'явилося багато внутрішніх переселенців.

"В Європі багато хто боїться, що це додатковий міграційний ризик, що хтось отримає паспорт, поїде, і залишиться, не буде дотримуватися європейських норм", - розповів Клімкін, зазначивши, що попередні ініціативи, які стосувалися для прикладу малого прикордонного руху не призводили до того, що українці порушували правила перетину кордону.

"Я так само завжди доводжу, що безвізовий режим, це по-перше, більше безпеки для самого Європейського Союзу, оскільки це є чітке розуміння, і чіткий трекінг, чітке відслідковування всіх з біометричними паспортами...", - зазначив Клімкін.

За його переконанням, можливість подорожувати в ЄС є своєрідною належністю до Євросоюзу і певною мірою, ковтком свободи.

"Тому я борюся зараз, за наступне, дуже просте формулювання, наступний дуже простий, але реальний меседж під час Ризького саміту, де буде написано "Україна отримує безвізовий режим", тобто от всі ці справи з Донбасом, всі ці політичні побоювання не є проблемами", - наголосив Клімкін, висловивши сподівання, що Україна найближчим часом отримає безвізовий режим.

"Нам потрібно завершити реформи, ми знаємо як це зробити, і знаємо, коли це буде зроблено, але будь-які побоювання і острахи щодо українців, вони не мають під собою основи. І от якраз з цим ми зараз політично боримось. І дуже сподіваюсь, що ми боремось успішно", - резюмував Клімкін.

При цьому, відповідаючи на питання, які країни виступають проти надання Україні безвізового режиму, очільник українського зовнішньополітичного відомства зазначив, що більш традиційні члени Євросоюзу ставляться обережніше до безвізового режиму.

Раніше Клімкін заявляв, що в Європейському Союзі занепокоєні можливим міграційним тиском через ситуацію на Донбасі.

"На сьогодні в Європейському Союзі є певне побоювання, що кількість тих, хто з Донецька і Луганська в останні місяці перевів своє існування від жаху тероризму, від тих, хто сьогодні знаходиться в Україні... Вони занепокоєні щодо додаткового міграційного тиску, і звичайно це питання є одним з найбільш важливих, оскільки в Європейській комісії та європейських країнах немає жодних сумнівів, що ми виконаємо весь блок реформ, але на тлі тієї міграції, яка останніми роками відбувалася з багатьох країн, в тому числі з Балканського регіону, ми маємо довести, що ми здатні допомогти всім, хто страждав у Донецьку і Луганську", - зазначив Клімкін.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: наступного року, зона вільної торгівлі, МЗС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]