Вт, 2024-04-23, 11:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:28
На дорогах Польщі з'являться знаки українською мовою
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Польщі, в місцевостях, де проживають лемки, встановлять географічні покажчики українською мовою. У вісьмох місцевостях Лемківщини, в ґміні Устя Горлицьке (Горлицький повіт Малопольського воєводства) з’являться двомовні польсько-українські таблиці з назвами сіл, повідомляє Polskie Radio.

"Плекання національної тотожності та пошана до багатокультурності - таку мету ставить перед собою Об’єднання лемків, яке запропонувало встановити двомовні знаки. Під час громадських консультацій, за пропозицію проголосували одноголосно всі мешканці села Регетів", - йдеться в повідомленні.

"Перед акцією "Вісла", коли з Південно-Східної Польщі на західні землі масово депортовано лемків, у ґміні Устя Горлицьке проживало майже сто відсотків лемків. Тепер їх тут живе близько 8 відсотків, - сказала одна з ініціаторів запровадження двомовних таблиць Олена Дуць-Файфер, представниця лемків у Спільній комісії уряду та національних і етнічних меншин.

Двомовні покажчики у ґміні Устя Горлицьке буде встановлено протягом двох тижнів, запевнив секретар ґмінної управи Марек Олесь. Двомовні таблиці вже встановлені у близько 800 населених пунктах на території Польщі. Залежно від місця розташування, крім польської назви на таблицях є написи німецькою, кашубською, литовською, бєларуською та українською мовами.

Нагадаємо, що найбільший безпосередній західний сусід України та член Євросоюзу Польща дозволила подвійне громадянство та спростила надання його іноземцям, серед яких в країні найбільше проживає українців.

За даними Польської адміністрації у справах іноземців (UDSC), на початку цього року у 38-мільйонній Польщі легально жили понад 100 тисяч громадян іноземних держав, найбільше з яких - майже 30 тисяч - громадяни України. Серед українців близько 18 тисяч мали дозволи на постійне перебування у країні, тоді як 12 тисяч - тимчасовий дозвіл, котрий видається не довше, ніж на 2 роки.

Зазначимо, іноді українці зловживають хорошими відносинами між країнами. Так, польський суд визначив покарання для громадянина України один рік в'язниці умовно з випробувальним терміном 2 роки за спробу дати хабар прикордоннику.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1148 | Додав: adminA | Теги: Польщі, знаки українською мовою | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]