Чт, 2024-04-18, 04:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:59
Надруковано календар з українськими письменниками
Інші останні Культурні новини

У календарі 12 місяців та 12 авторських ілюстрацій Нати Сороки. Про це повідомляє litakcent.com.

Зазначається, що серед 12 письменників – 6 жінок та 6 чоловіків. Організатори проєкту намагалися витримати гендерний баланс, аби уникнути стереотипу про відсутність в українській літературі жіночих імен, окрім Лесі Українки.

"Хтось із них зашорений стереотипами, хтось взагалі незнаний багатьом українцям. Ми хочемо, щоб їх бачили, знали, згадували, чули і читали, тому власне на кожній ілюстрації є цитата письменника/письменниці. А раптом хтось зачитає і не зможе зупинитися", – зазначають організатори проєкту.

Кожна ілюстрація унікальна та особлива, як і кожен митець: січень – Василь Стус, лютий – Ольга Кобилянська, березень Василь Симоненко, квітень – Леся Українка, травень – Валер’ян Підмогильний, червень – Олена Теліга, липень – Євген Плужник, серпень – Марко Вовчок, вересень – Майк Йогансен, жовтень – Олена Пчілка, листопад – Валер’ян Поліщук, грудень – Наталя Кобринська.

Автори обіцяють, що цей календарик – це тільки перший маленький проєкт до спроби зруйнувати міфи про занудність української літератури і мистецтва загалом.

Нагадаємо, що нещодавно міністр освіти і науки України Ганна Новосад заявила, що в українську літературу мають входити більше сучасних письменників. "Ми маємо відійти від традиції страждань всього українського народу, які ми транслюємо нашим дітям через українську літературу",  — зазначила зокрема пані Новосад.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 942 | Додав: admin | Теги: календар, друк, Український, письменник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]