Пт, 2024-04-19, 03:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:08
Nord Stream 2 американські санкції все ще можуть зупинити – Bild
Інші останні Економічні новини

Американські санкції все ще можуть зупинити Nord Stream 2 – Bild

Американські санкції, якщо вони будуть введені до Різдва, все ще можуть зупинити проєкт Nord Stream 2.

Про це пише німецьке видання Bild з посиланням на свої джерела.

«США могли б зупинити врешті решт путінську трубу», - називається стаття Петера Тіде.

Згідно з його інформацією, отриманою з кіл у Сенаті США, Сполучені Штати мають намір ввести санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві трубопроводу, зробивши їх частиною закону про військовий бюджет США на майбутній рік (Закону про дозвіл на державну оборону), який буде прийнятий ще до Різдва.

Інформацію підтвердив голова Комітету Сенату в закордонних справах Джим Ріш у вихідні на форумі з безпеки в Галіфаксі, Канада.

Оскільки Росія сама не може будувати такі трубопроводи, санкції торкнуться переважно міжнародних спеціалізованих компаній, які потім будуть виключені з будь-якого бізнесу з США. Перш за все, це швейцарська компанія Allseas, яка прокладає підводні труби та глибоководні кабелі по всьому світу. Але також німецькі компанії, які працюють з «Газпромом», або як Uniper, фінансово беруть участь у проєкті.

Шлях до таких санкцій через закон про військовий бюджет є незвичним, визнає автор, але має вагому причину: будівництво трубопроводу між Росією та Німеччиною має бути завершено приблизно за три місяці. Оскільки санкції мають бути спрямовані проти компаній, які беруть участь у будівництві, для прийняття великого, далекосяжного закону про санкції, такого, як прагнуть опозиційні демократи, не вистачить часу.

«Якщо ніхто більше не буде будувати, ніхто не зможе бути покараний», - заявив інсайдер Bild.

За словами сенатора Ріша, якщо ці санкції будуть схвалені, будівельні компанії припинять свою роботу.

"Я думаю, що росіянам доведеться шукати інший спосіб зробити це, якщо вони взагалі зможуть", - наголосив він, додавши, що ці санкції дорого коштуватиме компаніям і Кремлю.

Утім, проголосувати за санкції ще мають Сенат та Палата представників.

"Санкції повинні дати ЄС три роки для створення власного механізму захисту від залежності від «Газпрому» та Росії та не допустити, щоб Москва шантажувала Європу енергетичними інструментами. ЄС у своїй більшості не підтримує ідею трубопроводу: Європарламент голосував проти, Єврокомісія відверто попереджає про наслідки", - йдеться у статті.

З одного боку, Німеччина різко збільшує енергетичну залежність від Росії, будуючи кремлівську трубу. З іншого боку, газогін (керівником якого є колишній канцлер та близький друг Путіна Герхард Шрьодер) служить Кремлю насамперед як зброя проти Східної Європи та особливо України, пише автор. Кремль неодноразово демонстрував спроможність просто вимкнути газовий кран для «нелюбимих країн». Маючи Nord Stream, це можна зробити без наслідків для постачання в Німеччину та Австрію.

Берлін та Відень, які пропагують цей проєкт, значною мірою самотні в Європі та на Заході. Зокрема, Німеччину звинувачують у розділенні Європи коштом Кремля. Лише кілька днів тому Бундестаг після жорстокого втручання лобістів та урядових чиновників прийняв закон, який може обійти закон ЄС на користь Кремля та «Газпрому» з його проєктом Nord Stream 2.

Правляча коаліція після скандалу в Енергетичному комітеті Бундестагу потурбувалися про те, щоб закон ЄС не спрацював. Коли при вирішальному голосуванні поразка була очевидною, за словами учасників засідання, лобісти та урядовці працювали безпосередньо на засіданні Комітету з питань енергетики та втручалися в процес прийняття рішення.

"Відомство канцлера та Міністерство економіки стверджують, що трубопровід необхідний для енергетичної безпеки Німеччини. Однак понад 80 відсотків газу Nord Stream 2 буде транспортуватися виключно через Німеччину", - йдеться у статті.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 740 | Додав: adminA | Теги: американські санкції, Bild, Nord Stream 2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]