Чт, 2024-04-25, 03:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:56
Норовливий долар: яких сюрпризів ще чекати - преса
Інші останні Економічні новини
Після різкого злету котирувань на міжбанківському ринку курс американської валюти пішов на спад. Ще у вівторок, 4 вересня, долар тримався на рівні 8,17-8,28. У країні заговорили про падіння гривні, багато хто поспішив обміняти заощадження на долари. Але вже в середу, 5 вересня, ринок заспокоївся, і котирування почали повертатися до більш звичних значень. Аналітики впевнені, що за подібні валютні спекуляції Нацбанк може дуже жорстко покарати несумлінні фінустанови.

На думку економістів, такий стрімкий злет був пов'язаний з відсутністю продавців долара, тоді як охочих купити було багато - утворився звичайний дефіцит валюти, що призвело до різкого стрибка її вартості. Крім того, в цей час повинен купувати валюту НАК "Нафтогаз", оскільки наближається час розрахунку за поставлене з Росії паливо. Щомісячні суми розрахунків становлять близько 400-600 млн доларів, і купівля таких сум завжди призводить до короткочасного злету котирувань на міжбанку. За винятком тих ситуацій, коли Нацбанк надає "Нафтогазу" валюту для розрахунків.

Водночас за ситуацією з курсом долара поки що спокійно спостерігає Національний банк - він не проводить інтервенції, щоб знизити ціну "зеленого". Курс 8,2 грн за долар вписується у гранично допустимі протягом року коливання у межах 2,5%. Тим не менше, напередодні валюту за курсом 8,14 на міжбанку почав продавати державний "Ощадбанк", йдеться в статті "Хто заробив на валютному ажіотажі" в газеті "Известия в Украине".

Однак через ажіотаж і складну систему валютної інкасації в деяких відділеннях готівки не було навіть за високою ціною. Банкіри запевняють, що істотних причин для девальвації гривні в найближчі дні немає, тому курс долара впаде.

Плани спекулянтів на лінійну девальвацію гривні зриваються. Директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова заявила, що в разі "виникнення ознак порушення рівноваги НБУ готовий застосувати комплекс регулятивних заходів".

На цьому тлі в Раді НБУ вже поспішили повідомити про спекулятивну атаку на гривню. Член Ради Василь Горбаль вважає, що курсовий сплеск на міжбанку у вівторок, 4 вересня, був обумовлений збігом низки ситуативних факторів.

"Сьогодні (у середу, 5 вересня) ситуація на міжбанку вже спокійніша, і до кінця тижня вона стабілізується", - сказав він.

Член Ради НБУ, глава Мінекономрозвитку Петро Порошенко додав, що фундаментальних передумов для істотних курсових змін поки що немає.

"Якщо курс базується на об'єктивній позиції, а не на спекулятивних операціях, якщо не буде розкручуватися ажіотаж, то жодних підстав, щоб саме сьогодні був стрибок, немає", - пояснив він.

Незважаючи на падіння безготівкового долара, готівковий ринок вчора показав зростання лише тому, що завжди відіграє зміни на міжбанку із запізненням на один день. Згідно з постановою НБУ №502, банкіри не можуть змінювати вартість готівкових валют у відділеннях протягом одного дня.

Два банки з найбільшими мережами відділень - "Ощадбанк" і "ПриватБанк" - утримували неправдоподібно низький курс продажу долара. "Ощадбанк" поставив котирування на рівні 8,11 грн/дол, а "ПриватБанк" - 8,16 грн/дол. У результаті в деяких відділеннях цих закладів у центрі Києва валюти не було вже після обіду.

"У зв'язку з малими пропозицією і попитом йде продаж максимум 1 тис доларів одній особі в один операційний день", - сказав співробітник контакт-центру установи.

У його прес-службі, втім, уточнили, що "банк ніяких офіційних обмежень на продаж валюти не запроваджував": "Ми виробляємо продаж валюти в межах покупки".

У прес-службі "ПриватБанку" спростували інформацію про ліміт в 300 доларів, повідомивши, що офіційні обмеження на продаж долара не вводилися, пише Олена Губар в статті "Відкат долара" в газеті "КоммерсантЪ-Украина".

Ажіотаж на валютному ринку, що спалахнув на початку нинішнього тижня, пояснюють суто психологічними чинниками: очікуванням девальвації гривні. Тому українці масово скуповують іноземну валюту, щоб таким чином врятувати свої заощадження. Подібні "несерйозні" проблеми - страх, невпевненість населення в завтрашньому дні, як відомо, досить часто стають причинами досить серйозних фінансових проблем держави. Тому НБУ зараз робить все, щоб хоч якось привернути валюту в Україну. Скажімо, з 31 серпня діють нові правила переміщення валюти через український кордон: нерезиденти та юридичні особи можуть тепер завозити іноземну валюту в Україну без довідок, що підтверджують її зняття з банківських рахунків. Не знадобляться ці документи і при вивозі валюти.

Втім, зупинити процес девальвації нацвалюти, який вже фактично почався, такі заходи, зрозуміло, не зможуть. Системні проблеми в економіці і фінансовій сфері держави є надто істотними і політизованими, а можливий розвиток подій відтак мало прогнозований. Тому прогнози урядових і незалежних експертів різняться досить сильно.

Скажімо, за останніми прогнозами Мінфіну, середній курс долара в Україні становитиме 8,1 грн, а його середня вартість протягом 2013-1014 років не перевищить 8,4 грн. Але вірити в ці цифри зважиться мало хто - надто вже це відомство маніпулює власними ж прогнозами. Скажімо, ще в лютому Мінфін стверджував, що середній курс не перевищить 8 грн за долар до кінця 2014 року. Але вже в липні різко погіршив своє бачення ситуації - 8,6 грн до завершення того ж таки 2014 року. А вчора під впливом невідомих ні для кого причин чомусь "поліпшив" загальну ситуацію в державі. Можливо, фінансове відомство мало на увазі офіційний курс, який не досяг навіть 8 гривень і становить 7,99, але різниця в 13 копійок між ним і даними на міжбанку фінансовій стабільності аж ніяк не сприятиме.

Експерти ж традиційно налаштовані песимістично.

"Вважаю, що за два роки гривня втратить до третини своєї вартості", - вважає представник "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.

"Як далі буде розвиватися ситуація з курсом, цілком і повністю залежить від Нацбанку. Якщо вони захочуть, то зможуть утримувати і навіть повернути до позначки 8,10-8,11 грн", - стверджує екс-керівник Мінфіну Ігор Уманський.

Втім, якою ціною може відбуватися це повернення, зрозуміло зі слів того ж таки Уманського: "У країні вже давно спостерігається дефіцит валюти, спричинений, зокрема, випуском облігацій внутрішньої позики, номінованими у валюті. Це вимиває долари з внутрішнього ринку".

Інша, на його думку, причина - скорочення резервів НБУ.

"Резерви Нацбанку скорочуються вже третій місяць поспіль. У липні вони, правда, зросли на 2 млрд доларів завдяки розміщенню єврооблігацій, але до кінця року 1,9 млрд підуть на виплати за зовнішніми боргами", - резюмує екс-міністр.

Ще один нюанс - держборг України перевищив золотовалютні запаси держави вже на 20 млрд доларів: борг на початок липня становить 48,88 млрд доларів, а золоті запаси на 1 серпня - 30 млрд доларів.

"Тому девальвація, звичайно ж, буде, - стверджує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. - Існують реальні підрахунки, є реальна "діра" в платіжному балансі. Залежно від цієї "діри" і буде просідання гривні. Я вважаю, що це буде в межах 20-50%", пише Юрій Патиківский у статті "У пошуках "бакса" в газеті "Україна молода".

Інші експерти в один голос кажуть: ажіотаж навколо курсу неминуче починається незадовго до виборів. Українці думають, що курс гривні тримають штучно, щоб не дратувати виборців. А значить, як тільки голосування відбудеться, нацвалюта покотиться вниз до своєї нібито реальної вартості.

"Такі настрої призводять до підвищеного попиту на долари і, відповідно, зростанню ціни на них. Економісти називають цей процес девальваційними очікуваннями", - каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.

Експерти: курс євро не зміниться

Зараз ситуація з курсом валют багато в чому залежить від фінансової ситуації в Європі. На жаль, перспективи там поки що не райдужні.

"Ситуація в єврозоні залишається непростою, тому ми не радимо купувати євро. Якщо ж у вас є накопичення в євро і ви можете почекати рік, тоді їх варто притримати, через рік європейська валюта може подорожчати", - говорить Івченко.

"Перспективи на найближчий рік у євро похмурі. В Іспанії, Італії, Греції економіка стоїть, - вважає і експерт по світових ринках компанії Eavex Capital Костянтин Литвин. - У середньостроковій перспективі курс євро стосовно долара буде знижуватися. Та й у цілому в світі йдуть нехороші процеси: трохи стагнує економіка США, сповільнюється економіка Китаю", повідомляє Дмитро Гомон у статті "Долар і євро в Україні під контролем" у газеті "Сегодня".

Втім, за словами експерта, стосовно гривні курс євро майже не зміниться, тому що нацвалюта зараз теж трохи впала в ціні щодо "бакса".

Економісти констатують, що зараз Україна набагато краще готова до можливих кризових хвиль, які котяться до нас з Європи. У 2008-2009 роках кредити у населення були переважно доларові. І коли курс "зеленого" різко підскочив угору, багато українців виявилися просто не в змозі виплачувати їх. Банки ж, не володіючи достатньою кількістю грошей, через це припиняли видачу депозитів. Сьогодні ситуація кардинально відрізняється, кажуть експерти.

"Банківська система у нас зараз більш стабільна, ніж була у 2008 році. Рівень доларизації за депозитами і кредитами набагато менший. Тому таких потрясінь, які банки пережили в 2008 році, вже не буде. Зараз нічого страшного не відбувається, і в Нацбанку досить резервів, щоб контролювати ситуацію", - констатує Івченко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1156 | Додав: adminA | Теги: Норовливий долар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]