Вт, 2024-04-23, 10:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
Ось що відомо - здійснено запуск першої ракети, надруковану на 3D-принтері
Інші останні Новини світу науки і технологій

 У п’ятницю, 24 березня, компанія Relativity Space запустила у космос ракету, надруковану на 3D-принтері. Перша ракета типу Terran 1, що отримала ім’я «GLHF» (Good Luck Have Fun – Нехай щастить та отримуйте задоволення), стартувала з майданчика пускового комплексу 16 на мисі Канаверал. Ракета Terran 1 стала першим надрукованим на 3D-принтері об’єктом, який здійснив запуск у космос.

Успішний короткий політ ракети GLHF після її запуску зі стартового майданчика, якому передували дві скасовані спроби запуску протягом тижня, допоміг досягти двох цілей:

  • Max-Q: точка найбільшого аеродинамічного тиску на корпус ракети.
  • Вимкнення головного двигуна: завершення роботи основного двигуна.

Ракета не змогла вийти на орбіту. Причиною цього стала, схоже, вторинну несправність ракетного двигуна. На момент публікації жодної інформації про точну причину цієї несправності немає. А без вторинного запалювання двигуна ракета не мала достатньої потужності для досягнення орбіти.

Використання промислових роботів для 3D-друку корпусу ракети

Компанія Relativity Space впроваджує інноваційні технології завдяки використанню робототехніки для 3D-друку металевих конструкцій. Як показано на відео нижче, компанія використовує промислові маніпулятори роботів для управління подачею зварного металу для виготовлення корпусу ракети та ракетних двигунів.

Виробництво ракетних корпусів наразі дуже коштовне. І тому їх 3D-друк обіцяє скоротити витрати та зменшити вагу шляхом створення складних форм, які вимагають меншої кількості матеріалу (за масою), ніж при виробництві за допомогою сучасних традиційних методів.

Виробництво корпусу ракети традиційними методами може тривати до 24-х місяців, у той час, як застосування технології 3D-друку може скоротити цей термін до 2-х місяців. Відповідно, замість стандартних 48-ми місяців, які зазвичай займає повне виготовлення ракети, на її виробництво піде лише 6 місяців.

Ракету Terran 1 розроблено для розгортання на орбіті супутникових груп та їхнього поповнення. Завдяки проєктуванню, що здійснюється з використанням програмного забезпечення, і використанню технології 3D-друку, параметри модуля корисного навантаження ракети (розташованого у її носовій частині) можна легко змінювати відповідно до потреб кожного окремого клієнта.

Зрештою, Relativity Space планує виготовити багаторазового робота Terran R, що ще більше підвищить рентабельність інвестицій у розробку ракети, а також дозволить зменшити собівартість запуску. Ідея полягає в тому, щоб створити флот багаторазових ракет для запуску майбутніх місій на Місяць, Марс та на інші планети.

Компанія була заснована у 2015 році й на сьогодні залучила фінансування на суму 1.3 мільярда доларів.

Запис трансляції запуску ракети Terran 1 можна переглянути у відео нижче:

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 383 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]