Пт, 2024-03-29, 16:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:30
Перед виборами вимикають телеканали: в Європі стурбовані
Інші останні Політичні новини
Європейська мережа організацій із спостереження за виборами (ENEMO) стурбована обмеженням мовлення окремих засобів масової інформації напередодні виборів Верховної Ради. Про це сказано в проміжному звіті організації за період з 5 серпня по 9 вересня, передають Українські новини .

"Нещодавні рішення операторів кабельних мереж щодо припинення або обмеження мовлення телеканалу ТВі у деяких областях викликають серйозні побоювання щодо зменшення аудиторії засобів масової інформації та звуження пропозицій різних політичних поглядів перед виборами", - сказано в повідомленні.

Крім того, організація зазначає, що подібну ситуацію зафіксували в Донецькій області, де кабельний оператор усунув із цифрового мовлення телеканал "ТВ Капрі", з Одещини надходили повідомлення про тиск на телеканал "МИГ" з боку місцевої влади.

ENEMO закликає кабельних провайдерів цифрового мовлення та спостережні органи зняти обмеження і заборони для ЗМІ, щоб ті могли вільно працювати й висловлювати свою думку.

Як повідомлялося, раніше ENEMO констатувала активне використання адміністративного ресурсу кандидатами в депутати Верховної Ради в ході виборчої кампанії. ENEMO заявляла, що планує залучити 400 короткострокових міжнародних спостерігачів за виборами Ради.

Станом на початок серпня Центральна виборча комісія зареєструвала 39 іноземних спостерігачів від ENEMO на виборах Ради.

Як повідомлялося раніше, європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) відрядить до України щонайменше 400 спостерігачів.

Члени ENEMO, які прибули до України, запевняли, що виступають як незалежна, позапартійна сторона. Основна мета спостерігачів - реагувати на звернення громадськості і фіксувати порушення в межах виборчого процесу.

ICTV, ТРК "Україна" та "Перший національний" стали лідерами з розміщення "джинси"

Телеканали ICTV, "Україна" та "Перший національний" у серпні випустили в ефір найбільшу кількість матеріалів з ознаками замовності (або цензури). Такими є результати узагальненого моніторингу матеріалів у теленовинах, а також випадків замовчування важливої інформації, повідомляє Телекритика.

Водночас, як зазначає моніторинг, у серпні загальна кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) дещо знизилася порівняно з липнем.

Так, за звітний тиждень (з 13 по 18 серпня) найбільше сюжетів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) показали ICTV та "Україна" (по 34), "Перший національний" (32), "1+1" (26) та "Інтер" (23).

"Продовжує стабільно зростати кількість таких матеріалів на "Новому каналі", йдеться в звіті. Найменше таких матеріалів з ознаками замовності (цензури) показав "5-й канал". За кількістю позитивних або нейтральних матеріалів, без балансу думок, матеріалів про владу – в лідерах опинилися "Україна" (33), ICTV (30) та "Перший національний" (27). "1+1" показав за тиждень 25 таких матеріалів, "Інтер" та СТБ – по 20, "Новий канал" – 18 та "5-й канал" – 13.

За кількістю негативних, без балансу думок матеріалів про опозицію – перше місце розділили "1+1" та ICTV (по 5 матеріалів), друге – "Перший національний", "Новий канал", "5-й канал" та "Україна" (по 4), "Інтер" (3) та СТБ (2).

У матеріалах з ознаками замовності (цензури) канали порушують стандарти: балансу думок (найбільше "Перший національний канал", ICTV, "Україна"), повноти інформації ("Україна", ICTV та "Перший національний"), відокремлення фактів від думок ("Україна", ICTV та "Перший національний"), достовірності подачі інформації ("1+1", "Перший національний", ICTV) та точності подачі інформації ("1+1", "Україна", "Перший національний").

Також усі названі канали були помічені в замовчуванні важливих тем, думок і фактів та замовчуванні інформації про різноманітні акції протесту різних політичних сил і окремих груп населення, про судові заборони таких акцій, а також про дії правоохоронців із блокування таких акцій і кримінального переслідування їх учасників: Крім того, канали неодноразово вирішили змовчати про наступ на свободу слова; зниження різних складових добробуту населення; про наступ влади на бізнес або рейдерство, яке підтримується владою; публічні заяви і дії опозиції; конфліктні ситуації в гуманітарній сфері тощо.

Зазначимо, моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією "Телекритика" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої через Internews Network. Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Як повідомлялося раніше, за результатами дослідження громадської організації "Український освітній центр реформ" частка матеріалів з ознаками замовності політичного спрямування в ЗМІ п’яти українських областей та Криму сягає 37%. Частка неналежно маркованої реклами становить 33%, "джинси" комерційного характеру – 30%. Дані моніторингу свідчать, що відсоток політичної "джинси" фактично не зменшується (у березні було на 1% більше).




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: Європі, телеканали, Перед виборами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]