Чт, 2024-04-18, 10:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:15
Приходу іноземних круїзних компаній чекають в Одесі
Інші останні Туристичні новини
Після ухвалення в Україні Закону про морські порти, у провідних круїзних операторів світу з'явилася реальна перспектива створення своєї берегової інфраструктури в тутешніх чорноморських портах.

Про це заявив під час свого виступу на III-й Міжнародній конференції Black Sea Cruise, що завершилася в Одесі, начальник Одеського порту Юрій Васьков, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу порту.

"Можливість закріпитися на українському круїзному ринку іноземним компаніям надає передбачена Законом концесія як одна з основних форм державно-приватного партнерства", - зазначив Васьков.

За його словами, до кінця поточного року Кабінет Міністрів України підготує тендери на передачу в концесію пасажирських комплексів у портах Ялта і Севастополь.

Аналізуючи чинники, які можуть перетворити чорноморський регіон на один з найпривабливіших круїзних ареалів Європи, Васьков акцентував увагу на будівництві нових причалів, здатних приймати лайнери довжиною до 300 метрів, і нових аеропортів.

На зазначених напрямках, сказав він, досягнуто значного прогресу. Так, активними темпами реконструюються круїзні термінали в російському порту Сочі та болгарському Бургасі, наприкінці п.р. повинна розпочатися реконструкція термінала в грузинському Батумі. У Сочі та Батумі також будуються нові аеропорти.

Найбільша проблема розвитку круїзного бізнесу в Одесі - відсутність у місті сучасного аеропорту – цього року зрушила з мертвої точки. Уряд України прийняв принципове рішення про початок будівництва нового Одеського аеропорту. Об'єкт планується здати в експлуатацію за два роки.

У свою чергу, президент GP Wild International Пітер Уайльд, зокрема, зазначив, що круїзне судноплавство на Чорному морі у 2002-2012 рр. розвивалося досить значними темпами - в середньому "плюс" 12% на рік.

Регіон є одним з найбільш перспективних з точки зору розвитку бізнесу не лише завдяки своїй унікальній культурно-історичній спадщині, а і з точки зору суто економічної. Невеликі відстані між портами дозволяють економити на паливі та в цілому позитивно позначаються на рентабельності, що в наш час дуже важливо.

Уайльд також повідомив, що сьогодні 17 портів на узбережжі мають можливість приймати круїзні судна. З них 5-6 мають у своєму розпорядженні інфраструктуру для швартування великих лайнерів і 3, які близькі до цього.

Найбільшим історичним потенціалом, який ще повинен розкритися для туристів, на думку експерта, володіє Севастополь. Водночас найбільші шанси стати базовим круїзним портом регіону має Одеса, яка, крім іншого, розташована у найвигіднішому географічному положенні до центрів формування туристичних груп в Європі та Росії.

Відзначимо, раніше через жалюгідний стан портів порт Ялти пропонували продати за один долар.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Туристичні новини | Переглядів: 1050 | Додав: adminA | Теги: одесі, іноземних круїзних компаній | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]