Вт, 2024-04-23, 08:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:32
Прискоренням інфляції загрожують високі соціальні виплати, вважає екс-міністр економіки
Інші останні Економічні новини

Соціальна політика уряду, яка передусім спрямована на підвищення базових державних соціальних стандартів і відповідне збільшення пенсій та інших соціальних виплат, вже призвела до того, що частка соціальної допомоги та інших одержаних поточних трансфертів у доходах населення майже зрівнялася з часткою заробітної плати.

Навіть в умовах виборчого періоду доцільно звернути увагу на високий рівень навантаження соціальних виплат на економіку країни, вважає екс-міністр економіки України Богдан Данилишин, передает "Дзеркало тижня. Україна".

"Соціальна політика уряду, яка передусім спрямована на підвищення базових державних соціальних стандартів та відповідне збільшення пенсій та інших соціальних виплат, уже призвела до того, що частка соціальних допомог та інших одержаних поточних трансфертів у доходах населення майже зрівнялася із часткою заробітної плати", - пише автор.

За його словами, стрімке зростання доходів від трудової діяльності дало можливість дещо вирівняти цю диспропорцію, проте посилило іншу невідповідність в економіці, а саме - між зростанням продуктивності праці та рівнем заробітної плати. Унаслідок цього в умовах економічної кризи досягнутий значний рівень соціальних виплат може стати негативним важелем впливу на економіку України, оскільки в умовах скорочення заробітної плати відбувається пропорційне зменшення податкових відрахувань, які є джерелом соціальних виплат.

"Тобто, збільшується дефіцит соціальних фондів, що загрожує прискоренням інфляції. До того ж така ситуація, коли обсяги доходів від праці менші, ніж соціальні виплати, пригнічує мотивацію до праці", - вказує Данилишин.

Так, соціальні допомоги та інші одержані населенням поточні трансферти перевищили доходи населення від трудової діяльності і досягають надзвичайно високого значення у майже 50% ВВП.

Інфляція в Україні в цьому році становитиме від 5 до 7%. Про це заявила перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, посилаючись на дані експертів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 972 | Додав: adminA | Теги: екс-міністр економіки, соціальні виплати, Інфляції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]