Пн, 2024-04-29, 15:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:16
Що чекає на Європу в разі перемоги рф - розповів глава військового комітету ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Захоплення росією України змістило б російський вплив на багато кілометрів західніше.

Безпека України тісно пов'язана з безпекою західної Європи, тому росія не повинна виграти свою загарбницьку війну. Про це заявив колишній начальник генерального штабу Австрії, нині голова Військового комітету ЄС генерал Роберт Брігер в інтерв'ю журналу Profil.

"Захоплення росією України змістило б російський вплив на багато кілометрів на захід, створивши потенційну загрозу, подібну до тієї, яка існувала за часів "холодної війни"", - пояснив він.

Водночас голова військового комітету ЄС наголосив, що країни ЄС готові до оборони і в разі будь-якого нападу на Європу "застосовуватиметься зобов'язання надавати допомогу як згідно з Договором про ЄС, так і статтею 5 НАТО, тобто про колективну оборону".

З прагматичного погляду, НАТО, ймовірно, буде головною дійовою особою, тому що воно має систему командування та управління, яка в ЄС ще не розвинена або розвинена не до такої міри. За такого сценарію, однак, ЄС також має взяти на себе завдання захисту, наприклад, у сфері критичної інфраструктури, - сказав Брігер.

Голова Військового комітету ЄС не виключив, що вибори в США вплинуть на європейську оборонну політику, і в разі виграшу Трампа, Євросоюз повинен буде посилити свою військову міць, а можливо, створити свою, спільну армію.

Я б не виключав цього в більш віддаленому майбутньому, - зазначив він.

Брігер висловив упевненість, що ЄС зможе захистити себе в разі загрози, збільшивши чисельність так званих "бойових груп" ЄС, які можуть посилити вже діючі війська НАТО.

Тим часом, він закликав Захід наростити підтримку України, яка чинить опір російській агресії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 271 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]