Сб, 2024-04-20, 01:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:46
Скандальні закони про зміни в судовій системі Польщі Дуда ветував
Інші останні Новини Європейського Союзу

Дуда заявив, що він прибічник реформи судоустрою, але «розумної реформи».

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на закони про Верховний суд та Державну раду судочинства.

Він наголосив, що зміни у судовій системі Польщі потрібні, але він проти ідеї посилення влади генерального прокурора над Верховним судом. Дуда також закликав заспокоїти суспільні настрої, повідомляє Польське радіо.

Дуда зазначив, що він провів численні консультації з юристами, політиками, передусім із Зофією Ромашевською, яка, як сказав президент Польщі, мала вирішальний вплив на його рішення.

Дуда шкодує, що йому не представили законопроект про Верховний суд перед голосуванням у парламенті. Він наголосив, що у польській законодавчій традиції ніколи не було рішень, згідно з якими генеральний прокурор може втручатися у роботу Верховного суду.

Президент Польщі заявив, що він прибічник реформи судоустрою, але «розумної реформи».

Президент Польщі сповістив також, що у рамках президентської законодавчої ініціативи він підготує власні проекти законів про Верховний суд та Державну раду судочинства. За словами Дуди, законопроекти будуть готові упродовж двох місяців.

Нагадаємо, закони про зміни у судовій системі Польщі різко критикували в Європейському союзі за те, що вони, за словами критиків, знищують незалежність судової гілки влади і загрожують принципові верховенства права.

Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло відкинула критику ЄС, заявивши, що закони Польщі є її внутрішньою справою і що її уряд не підкориться ніякому зовнішньому тискові.

У Польщі 8 днів тривали акції протесту, учасники яких вимагали не запроваджувати законодавчі зміни, що посилять контроль влади над системою судочинства.

Як повідомлялося, засновник знаменитої профспілки «Солідарність» і перший президент посткомуністичної Польщі Лех Валенса приєднався до протестів проти скандальної судової реформи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 823 | Додав: adminA | Теги: закони, вето, судова система Польщі, зміни, Дуда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]