Пт, 2024-04-19, 08:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:59
Сьогодні можна подивитися перше за 8 років гібридне сонячне затемнення
Інші останні Новини світу науки і технологій
В неділю, 3 листопада, відбудеться перше за 8 років гібридне сонячне затемнення, характер якого міняється з повного на кільцеподібний і назад.

Рідкісне природне явище повністю спостерігатиметься в Африці і акваторії Атлантичного океану, повідомляє РИА "Новости".

Затьмарення почнеться в 12.04 за Києвом, коли місячна півтінь торкнеться земної поверхні в західній півкулі - у цей момент жителі Карибських островів, Латинської Америки і східного побережжя США зможуть побачити, як темний диск Місяця починає насуватися на Сонце, перетворюючи його на серп.

Тінь Місяця торкнеться Землі в 13.05 в акваторії Атлантичного океану, приблизно за 1 тисячу кілометрів від Флориди. Фаза кільцеподібного затьмарення продовжиться приблизно 15 секунд, після чого воно перейде в повну фазу і залишиться в ній до кінця затьмарення.

Місячна тінь пройде через океан і досягне берега Африки, перетне Габон, Конго, Демократичну республіку Конго, Уганду, Кенію і південну Ефіопію. У 16.27 закінчиться повна фаза затьмарення, а в 17.28 - напівтіньова.

Останній раз гібридне сонячне затемнення на Землі відбувалося в квітні 2005 року, а наступне відбудеться в 2023 році.

Сонячне затемнення - астрономічне явище, яке полягає в тому, що Місяць закриває (затьмарює) повністю або частково Сонце від спостерігача на Землі. Сонячне затемнення можливе тільки в молодика, коли сторона Місяця, звернена до Землі, не освітлена, і сам Місяць не видно.

Затьмарення можливі тільки якщо молодик відбувається поблизу одного з двох місячних вузлів (точки перетину видимих орбіт Місяця і Сонця), не далі чим приблизно за 12 градусів від одного з них.

Гібридним (або кільцеподібно-повними) називають затьмарення, при якому вершина конуса місячної тіні перетинає земну поверхню, і тип затьмарення міняється з повного на кільцеподібний або назад. Як правило, вони починаються і закінчуються як кільцеподібні, а в середині є повними.

А 18 жовтня відбулося напівтіньове місячне затемнення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: Сьогодні, 8 років, гібридне сонячне затемнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]