Ср, 2024-04-24, 11:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:30
Спірний закон щодо правосуддя на тлі масових протестів Дуда підписав
Інші останні Новини Європейського Союзу

Дуда підписав спірний закон щодо правосуддя на тлі масових протестів

Президент Польщі Анджей Дуда на тлі багатотисячних протестів підписав закон, який дозволяє правлячій партії в полегшеному режимі призначити нового голову Верховного суду.

Про це повідомляє Reuters.

Європейський союз, правозахисні організації і опозиція заявляють, що нове законодавство та інші зміни підривають демократію та звинувачують уряд Польщі в звуженні незалежності судової системи.

Під президентським палацом у Варшаві зібрався велелюдний мітинг. Люди вигукували "Ганьба". Багато хто тримав свічки та ручки, натякаючи на готовність Дуди підписати закон. Вони кричали: "Зламай ручку" та "Ти потрапиш до в'язниці".

Сутички виникли після того, як демонстранти написали слогани на тротуарі перед президентським палацом. Поліція застосувала перцевий газ.

Поліція стверджує, що хтось із натовпу перший розприскав газ на правоохоронців, тому з огляду на загрозу їм довелось відповідати.
 
Аналогічні протести відбулися у понад двадцяти містах Польщі.

Правляча націоналістична партія "Право і справедливість" (PiS) заявляє, що радикальні зміни у судочинстві необхідні, аби підвищити ефективність судів і викорінити залишки комуністичного минулого.

"Без судової реформи ми не можемо перебудувати польську державу так, щоб вона служила громадянам", - заявив лідер "Права і справедливості" партії Ярослав Качинський.

Згідно з новим законом, цього місяця 22 суддів Верховного суду були відправлені на пенсію раніше. Голова Верховного суду Малгожата Герсдорф відмовилася іти у відставку та виконувати спірний закон.

У грудні минулого року Європейська комісія почала процедуру притягнення Польщі до відповідальності, заявивши, що судова реформа підриває незалежність судової влади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 689 | Додав: adminA | Теги: закон, Дуда, правосуддя, масові протести | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]