Чт, 2024-03-28, 17:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:42
Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокати зобов’язані дотримуватись
Інші останні Офіційні новини

  Будь-яке нововведення тих чи інших інституцій, які кардинально відрізняються від звичних стандартів, на жаль, досі викликають гарячі дискусії, а іноді і неприйняття. Не виключенням стало введення системи надання безоплатної правової допомоги (БПД). Втім відповідний  закон було прийнято, введено в дію, певні помилки і недоліки було виявлено з часом, але система працює і  з рештою її запровадження було своєчасним.

Нагадаємо, що Закон України «Про безоплатну правову допомогу» було прийнято 2 червня 2011 року. Безпосередньо система надання безоплатної вторинної правової допомоги почала працювати дещо пізніше – з січня 2013 року у кримінальних провадженнях, а вже з липня 2015 року – у  цивільних та адміністративних.

Тим не менш найбільш суттєві процеси і зміни в системі  БПД відбувались упродовж минулого року. Зокрема, робочою групою були розроблені та затверджені нові Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги. Безпосередньо стандарти було затверджено Радою адвокатів України в кінці вересня 2017 року, але набувають  вони чинності після затвердження та офіційного оприлюднення Міністерством юстиції України. Зазначимо, міністерством Стандарти були затверджені 21 грудня 2017 року, але поки ще не були оприлюднені. Слід вказати, що наразі діють Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, затверджені Міністерством юстиції України в 2014 році.

Оновлені стандарти врегулюють питання надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах. Документ містить чотири розділи, які передбачають загальні стандарти якості оцінювання; окремі стандарти надання БПД на стадії досудового врегулювання цивільного/адміністративного спору; окремі стандарти надання безоплатної вторинної правової допомоги під час судового розгляду; окремі стандарти здійснення представництва суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному провадженні.

Крім того до Стандартів включено низку додатків. Зокрема, протокол узгодження правових питань щодо представництва за дорученням; додаток щодо діяльності адвоката; акт прийому-передачі документів/речей (речових доказів); орієнтовний перелік матеріалів адвокатського досьє у цивільному/адміністративному провадженні.

Варто звернути увагу, що дотримання Стандартів є обов’язковим для адвокатів при наданні ними безоплатної вторинної правової допомоги. За порушення цих Стандартів адвокати відповідають в обсязі, встановленому законодавством та умовами контракту (договору) з Центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - центр).

Слід зазначити, що Стандартами передбачається обмеження за кількістю справ за дорученнями. Таких справ може бути 30. «У разі якщо на виконанні у адвоката одночасно перебуває 30 доручень, надання безоплатної вторинної правової допомоги за якими не завершено, прийняття ним нових доручень не допускається» — зазначається в документі.

У свою чергу розділ, яким врегульовано окремі стандарти здійснення представництва суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному провадженні містить стислий перелік стандартів надання БПД з урахуванням положень Кримінального процесуального кодексу. Окрім того встановлено, що у разі коли зовнішній вигляд або стан клієнта свідчать про застосування до нього насильства, адвокат (за згодою клієнта) повинен вжити усіх заходів щодо забезпечення клієнту швидкої медичної допомоги, фіксації тілесних ушкоджень, а також інших заходів, передбачених КПК.  Водночас, діючі Стандарти покладають на захисника обов’язок з’ясування наявності фактів застосування до клієнта катувань, або інших жорстоких випадків зі складанням всіх необхідних документів та повідомленням відповідних органів. У таких випадках про згоду клієнта на це мова не йде.

В цілому, як і в попередньому документі, до кожного визначення окремого стандарту додаються основні джерела права, на яких ґрунтується стандарт та основні джерела інформації для перевірки дотримання стандарту.

Майже одразу ж після затвердження РАУ нових Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги запропоновано  організувати проведення навчання для адвокатів. Більш того, документ і в подальшому буде удосконалюватись з урахуванням нового процесуального законодавства та європейських стандартів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 592 | Додав: adminA | Теги: стандарти якості надання безоплатно, адвокати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]