Чт, 2024-03-28, 18:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:13
Стануть менше пити: подорожчає весь алкоголь
Інші останні Економічні новини

Лікеро-горілчана продукція може подорожчати. Міністерство фінансів запропонувало підвищити мінімальні ціни на алкогольну продукцію, пише "КоммерсантЪ Украина".

У Мінфіні запропонували підвищити мінімальні роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчану продукцію на 15,3% (до 150,5 гривні за літр 100-відсоткового спирту).

За 15 років Україна втратила 7 мільйонів чоловік. Причини: алкоголізм, наркоманія і паління

Проект постанови уряду, що містить таку ініціативу, з'явився вчора на сайті міністерства. У підсумку мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л збільшиться до 30,1 гривні (зараз - 26,1 гривні).

Мінфін також має намір підвищити ціни на коньяк (бренді) - на 17,9%, до 41 гривні для тризіркового, на 18,4%, до 46 гривень - для чотиризіркового на 19,2%, до 52 гривень - для п'ятизіркового.

Роздрібна ціна пляшки вина теж має зрости - на 22,2%, до 22 гривень, шампанського - на 11,5%, до 29 гривень, вважають у міністерстві.

Своє рішення в Мінфіні пояснюють тим, що "нинішній рівень мінімальних цін не відповідає реальному рівню витрат на виробництво, оскільки не відображає зростання цін на енергоносії, спирт та інші складові алкогольної продукції".

Найбільші учасники горілчаного ринку підтримують міністерство.

"При сьогоднішньому рівні мінімальних цін на горілку легальні виробники працюють собі на збиток", - стверджує голова ради директорів компанії Nemiroff Олександр Глусь.

Директор з маркетингу компанії Global Spirits (ТМ "Хортиця") Георгій Майоров додає, що підвищення держакцизу на алкоголь має супроводжуватися підвищенням мінімальних роздрібних цін.

А з 1 січня 2012 року акциз піднімався на 8,9% без збільшення мінімальних цін.

Втім, менші гравці вважають, що підвищення мінімальних цін на алкоголь буде стимулювати зростання тіньового ринку.

"Зростання мінімальної ціни призведе до того, що частина населення переорієнтується на "сіру" горілку. А тіньовикам тільки цього й треба, оскільки що нижча мінімальна ціна на горілку, то менше в них бажання займатися фальсифікуванням", - каже топ-менеджер однієї з горілчаних компаній на правах анонімності.

Українські ж винороби готуються до падіння попиту на свою продукцію.

Нагадаємо, наприкінці червня Кабмін розробив проект закону, яким пропонується з 1 вересня поточного року збільшити ставки акцизу на коньяк на 70% - до 45,87 грн/літр 100%-го спирту, що призведе до різкого подорожчання напою.

Як повідомлялося, Податковий кодекс України передбачає поетапне підвищення акцизу на коньяк. Зокрема, до 1 грудня 2011 року він становив 20 грн/літр 100%-го спирту, з 1 січня 2012 по 1 січня 2013 року - 27 грн/літр 100%-го спирту.

Згідно з даними Держстату, Україна в 2011 році виробила 4,3 млн декалітрів коньяку і бренді, що на 24,6% більше, ніж у 2010 році.

Варто зазначити, що рекордно низькі темпи інфляції не є аргументом для уряду, який планував з 2013 року підняти акцизи майже на 8%. Подорожчання, зокрема, торкнеться тютюнової та алкогольної продукції, пива та автомобілів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1082 | Додав: nowyny | Теги: подорожчає, алкоголь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]