Пт, 2024-04-26, 20:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:34
Суд відпустив тих, хто побив Чорновол під час Майдану
Інші останні Кримінальні новини

Бориспільський міськрайонний суд Київської області 6 квітня випустив на волю винних у побитті журналістки, народного депутата Тетяни Чорновол. Про це повідомляє прес-служба "Народного фронту".

"Суд звільнив виконавців злочину - Романа Залюбовського та Сергія Котенка", - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката Чорновол, максимальна міра покарання за такі злочини становить п’ять років ув’язнення. Суд призначив Котенку міру покарання 1 рік, 3 місяці та 10 днів, а щодо його спільника Залюбовського було застосовано закон про амністію за 2014 рік. Після цього їх звільнили з-під варти прямо у залі суду.

"Суд не взяв до уваги жодних доводів адвокатів потерпілої про те, що даний злочин замовили представники вищого ешелону колишньої влади. Також суд проігнорував те, що побиття Тетяни Чорновол пов’язано з подіями на Майдані та її активною журналістською, громадською та політичною діяльністю", - зазначили у прес-службі.

"Народний фронт" планує подати апеляцію та вимагає від Генеральної прокуратури довести розслідування справи до логічно кінця і встановити замовників злочину.

Адвокат одного з підозрюваних у нападі Іван Владінов уже підтвердив ТСН, що Залюбовський був визнаний винним у скоєнні хуліганських дій відносно Чорновол, але був відпущений із залу суду за амністією.

Ще одного нападника - Сергія Котенка - визнали винним у ненаданні допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані. Суд засудив його до 1 року 3 місяців позбавлення волі, але оскільки цей термін Котенко вже відсидів у СІЗО, його також звільнили з-під варти.

Справа стосовно ще одного підозрюваного у побитті Чорновол Олександра Котенка була закрита Генеральною прокуратурою України через "відсутність складу злочину в його діях".

"Слідством було встановлено, що в ніч з 24 на 25 грудня 2013 року, під час нападу на Тетяну Чорновол, Котенко Олександр на місці вчинення злочину не перебував, дій, спрямованих на організацію, підбурювання, пособництво до вчинення злочину не вчиняв", - сказав його захисник Владінов.

Адвокат зазначив, що Олександр Котенко два місяці безпідставно провів у київському СІЗО.

"Вважаю, що Олександр спочатку був незаконно затриманий і поміщений в СІЗО тільки для того, щоб колишнє керівництво МВС - екс-міністр Захарченко, екс начальник ГСУ МВС Микола Чинчин - могли зробити голослівні заяви і швидко відзвітувати перед народом про "розкритий" злочин, скоєний стосовно Чорновол", - сказав адвокат.

Він зазначив, що Котенко буде домагатися від МВС компенсації за два місяці, проведених у СІЗО. Його адвокат буде готувати відповідну скаргу в Європейський суд з прав людини.

Довідка

Уночі проти 25 грудня 2013 року Чорновол їхала у власному автомобілі по Бориспільській трасі і її "підрізав" Porsche Cayenne. Зловмисники витягли її з авто й жорстоко побили, після чого кинули в кювет.

Медики діагностували у Тетяни струс мозку, гематоми на обличчі, зламаний ніс і доправили її до реанімації.

Міліція відкрила кримінальне провадження за статтею "хуліганство", пізніше була додана ще одна стаття - про заподіяння тяжких тілесних ушкоджень.

Причетними до побиття Чорновол слідство назвало 6 осіб, які безпосередньо били активістку, з-поміж них - Сергій Котенко і Роман Залюбовський. Одного з причетних - Андрія Зінченка - оголосили в розшук і затримали в Росії.

12 лютого 2014 року Печерський райсуд Києва випустив під особисте зобов'язання трьох підозрюваних.

Справу про побиття журналістки було перекваліфіковано в "замах на вбивство".

У лютому 2015 року Чорновіл повідомила, що вже встановлена вся "ниточка" винних у її побитті.

"Замовник - Янукович, організатор - Кобзар, охоронець Януковича. Встановлені виконавці, але Янукович у Москві, його охоронець у Москві, виконавці отримали політичний притулок у Москві. Як цю ниточку розкрутити далі? Треба було хоча б когось арештувати, але всі вони в Москві, тому що у нас війна триває", - заявила вона.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 976 | Додав: adminA | Теги: час Майдану, суд відпустив, побив Чорновол | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]