Чт, 2024-04-25, 07:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:20
Свобода слова на кшталт Януковича - преса
Інші останні Політичні новини
У Києві вчора відкрилися 64-й Всесвітній газетний конгрес і 19-й Міжнародний форум редакторів. Подібні заходи в нашій країні проводяться вперше. Церемонія відкриття не обійшлася без інцидентів - під час виступу президента Віктора Януковича журналісти розгорнули плакати, які повідомляли про цензуру в Україні. Охорона спробувала перешкодити акції. Подія не залишилася без уваги зарубіжних учасників форуму і його організаторів.

Уже при вході в будівлю охорона форуму спробувала не пустити учасника руху "Стоп цензурі" Світлану Заліщук, пояснюючи свої дії тим, що в папці журналістки лежать прес-релізи, а всі папери, які учасники форуму проносять у зал, мають бути чистими. Пані Заліщук пропустили тільки після втручання іноземних журналістів і дипломатів.

Під час вступної промови президента Віктора Януковича близько двох десятків українських журналістів піднялися з місць і розгорнули плакати, що повідомляли про цензуру в країні: "8 з 9 головних каналів контролює влада", "Регіональні медіа підконтрольні владі", "Україна посідає 130-те місце в рейтингу свободи преси", "2/3 нападів на журналістів здійснює влада", "21 рік без громадського телебачення". До учасників акції відразу підбігли охоронці. Один з них відштовхнув редактора KyivPost Катерину Горчинську, а потім вирвав у головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули плакат, порвав його і штовхнув її назад у крісло. Пані Притула не розгубилася, надрукувала "Стоп цензурі" на своєму ноутбуці і повернула його екран у бік трибуни, на якій виступав президент.

Як пояснив один з учасників акції, генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький, вони вирішили "сміливо показати президенту, що в Україні існує обмеження свободи слова".

Конфлікт не залишився непоміченим. Зокрема, новинами про інцидент відзначилися онлайн-видання Businessweek, британський The Daily Telegraph, а також сайти найбільших американських телемереж CNBC, CBS і ABC. У матеріалі АВС, наприклад, стверджується таке: "Сам Янукович на протест ніяк не відреагував, але його охоронці оточили протестувальників і почали люто виривати у них плакати. Коментувати те, що відбувалося, президент не став".

Пізніше в управлінні Державної служби охорони заявили, що охорона президента не заважала журналістам: "Мирній акції перешкоджали приватні особи, а не співробітники управління", повідомляють Ірина Лопатіна і Валерій Калниш у статті "Під пресою обставин" в газеті "Комерсант-Україна".

Хай там як, та президент на події в залі навіть і оком не моргнув, оскільки в цей час переконливо розповідав про досягнення свободи слова в Україні.

"Однією з перешкод для розвитку медіапростору в Україні є помилкові стереотипи про недостатність свободи слова в нашій країні. На мою думку, це пов'язано з браком об'єктивної інформації, як насправді виглядає ситуація", - поскаржився Янукович, зазначивши, що з часів СРСР Україна значно просунулася в забезпеченні свободи слова, пройшовши шлях "від тотальної цензури до відкритого суспільства".

Надалі, на думку Януковича, головне завдання в цій сфері - створити умови, за яких преса зможе ефективно розвиватися і бути незалежною від будь-якого контролю, пишуть Зоряна Кріт і Ірина Узлова в статті "Журналістське "Євро" в газеті "Україна молода".

"Повністю вільними від будь-якого контролю можуть бути лише економічно незалежні ЗМІ, - зазначив Віктор Янукович. - У найближчому майбутньому влада разом із забезпеченням розвитку свободи слова і незалежності преси буде докладати зусилля для створення сприятливих економічних умов для розвитку ринку друкованих видань".

На думку глави держави, на порядку денному влади - вирішення ще двох найважливіших питань: реформування державних та комунальних ЗМІ, а також розвиток локальних мереж продажу друкованих видань.

"Україна пройшла шлях, без перебільшення, від тотальної цензури до відкритого суспільства, - так свою позицію в питанні свободи слова резюмував Янукович. - Вважаю, що побудова свободи слова є дорогою з двостороннім рухом, яка вимагає зусиль і з боку журналістів", повідомляє Олег Андрєєв у статті "Віктор Янукович - на конгресі Всесвітньої асоціації газет та видавців новин:" Вільними від будь-якого контролю можуть бути тільки економічно незалежні ЗМІ " в газеті "Комсомольська правда в Україні".

Не обійшлося і без традиційних для Віктора Федоровича "лаж": обмовившись, він закликав журналістів "тримати високу етичну планку, дотримуватися принципів об'єктивності та політичної заангажованості". Хоча, як вважає газета "Україна молода", обмовка, звичайно, за Фрейдом.

Втім, навряд чи варто сприймати зарубіжних гостей як людей наївних і довірливих. Незважаючи на теплі слова на адресу країни, ставлення до української влади залишається прохолодним. Про це свідчить навіть те, що хоча президента України зустрічали стоячи, ніхто з іноземців Віктору Януковичу не аплодував, пише Вікторія Скуба в статті "Свобода слова - це свобода не журналістів, а громадян, інтереси яких відстоює вільна преса" в газеті "День".

"Я підтримую українського президента в тому, що він говорить, але хотілося б більше конкретних вчинків", - зазначив головний редактор KyivPost Браян Боннер.

"Я бачив моїх українських колег, які тримали написи під час виступу президента. Я повністю підтримую їх. Бо скрізь у світі свобода висловлювання означає не свободу журналістів, а свободу громадян, інтереси яких відстоює вільна преса. Як журналісти ми повинні підтримувати своїх колег по всьому світу, - сказав медіа-консультант з Єгипту Ясер Ельзает. - Надзвичайно важливо, що форум і конгрес проходять в Україні. Це честь для будь-якої країни - приймати заходи, організовані WAN-IFRA. Більш як тисяча журналістів з усього світу відвідають вашу країну під час форуму та конгресу. Після завершення вони повернуться додому і напишуть про Україну. Сподіваємося, напишуть з глибоким розумінням. Адже найважливіше в ситуації, за якої проходять 64-й Всесвітній конгрес преси та 19-й Всесвітній форум редакторів, і їхнім учасникам, і українським журналістам не плутати країну та її інтереси зі владою, яка нині її представляє".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: Януковича, свобода слова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]