Пт, 2024-04-19, 21:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:02
У Львові на підтримку української мови мітингували три тисячі учителів
Інші останні Новини з регіонів України
Близько 3 тисяч учителів проводили мітинг на підтримку української мови біля пам'ятника Тарасу Шевченку у Львові. Вони тримали державні прапори й плакати: "Раби - це нація, що не має своєї мови і тому не здатна захистити себе", "Кожне слово, сказане не по-українськи, це цвях у труну української мови", "Тільки рідна мова має обличчя рідної матері", "Захистимо українську мову", "Колесніченко й Ківалов, я буду розмовляти по-українськи!"

Багато учасників мітингу були одягнені у вишиванки. Перед присутніми виступали вчителі з закликом говорити українською мовою. Вони заявляли, що Росія є не стратегічним партнером, а ворогом України, тому до неї потрібно ставитись як до ворожої держави, повідомляють "Українські новини".

Також промовці заявляли, що росіян можна розділити на 2 види: ті, які у своїй країні страждають так само, як українці в Україні, й "москалі". Крім того, учителі наводили приклади, коли їх у Львові принижували за те, що вони розмовляли українською мовою.

Зокрема, одна із промовців розповіла, що розмовляла в одному з банків українською мовою, а співробітник їй заявив, що не спілкується мовою меншості, маючи на увазі українську. Також промовці закликали всіх об'єднатися на підтримку української мови.

"Настав час повернути Україну українцям", - сказав один із промовців. Крім того, вчителі виступали проти президента Віктора Януковича. Також присутніми виступив мер Львова Андрій Садовий.

Він сказав, що, можливо, комусь здасться нонсенсом те, що в найбільшому у світі україномовному місті проходить мітинг на підтримку української мови, однак реалії зараз такі, що українська мова дійсно потребує захисту.

"Слава українській мові, слава українським учителям, слава Україні!" - закінчив свій виступ мер. Також присутніми виступали викладачі Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Вони обвинувачували авторів закону про мовну політику в непрофесіоналізмі, повідомивши присутнім, що один із авторів за освітою агроном, а другий – юрист. Зі слів викладачів, прийнятий закон суперечить Європейській хартії про мови, тому що вона захищає права мов, які зникають і в яких немає своєї країни.

Як приклад вони привели навели кримчацьку, караїмську та інші мови. З їхніх слів, російська мова до таких, на жаль, не відноситься. Крім того, учасники мітингу прийняли звернення до президента Януковича.

"Пане Президент! Підписавши закон про мовну політику в Україні, ви поставили себе в один ряд з іншими винищувачами української мови: Петром Першим, Катериною Другою, Валуєвим, Олександром Другим, Миколою Другим, Сталіним і комуністичними опричниками", - сказано у зверненні.

Також учителі обвинувачують Януковича в тому, що він став на бік душителів однієї з самих древніх мов у світі – української. Мітинг розпочався о 16:00 і закінчився о 17:30. Конфліктів не було.

Зазначимо, що протести проти скандального закону про мови проходять і в інших частинах України. Так, Центральний районний суд Миколаєва засудив до арешту на 15 діб мітингувальника, що запалив димову шашку проти надання російській мові статусу регіональної у Миколаєві.

Верховна Рада 3 липня схвалила законопроект "Про засади державної мовної політики", він набув чинності 10 серпня. Відповідно до закону, мова національної меншини може отримати статус регіональної, якщо вона є рідною як мінімум для 10% населення.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1848 | Додав: adminA | Теги: три тисячі учителів, української мови, Львові | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]