Пт, 2024-03-29, 01:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
У ПАРЄ Україну Януковича вважають гіршою за Росію Путіна
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна демонструє регрес в демократії, а підготовка до парламентських виборів викликає занепокоєння. Про це в інтерв’ю "Тиждень.ua" сказав глава делегації спостерігачів від ПАРЄ Андреас Ґросс.

"Я вас трішки здивую. Україна за тенденціями демократичного розвитку сьогодні має гірший вигляд, ніж Росія. Передусім тому, що у вас немає великих демонстрацій", - заявив він.

Ґросс відзначив, що починаючи з грудня минулого року в Росії протести стали індикатором пробудження громадянського суспільства, і зараз там можна спостерігати чимало позитивних тенденцій розвитку, у той час як в Україні цього не відбувається.

"В Україні спостерігається регрес у стані демократії, а в Росії все ж таки певний прогрес. На моє особисте переконання, Янукович сьогодні не так наслідує Путіна, як намагається побудувати власний клан – "Сім’ю" – і кланізувати всю українську політику. І це набагато гірше", - заявив він.

За його словами, ситуація з медіа в Україні катастрофічна, вона символізує, що держава рухається у неправильному напрямку.

"Сьогодні я бачу чимало схожостей із ситуацію часів Кучми, зокрема в питанні утисків свободи слова. Після революції багато хто вважав, що свободу слова неможливо обмежити, та нині вона фактично зруйнована", - зазначив глава делегації.

"Найбільше вражають численні факти купівлі новин у ЗМІ, особливо на телебаченні. Усі великі приватні канали, за винятком ТВі (який стрімко втрачає свою аудиторію через відрізання доступу до нього глядачів), належать олігархам, що визначають рівень демократії в медіа. У вас немає жодного плюралізму в теле- і радіопросторі. Це підриває основи професійної журналістики і є, власне, її кінцем", - зазначив Ґросс.

Ґросс підкреслив, що українське суспільство не має реальної політичної альтернативи. Більшість громадян почуваються безпорадними, усвідомлюючи той факт, що політика цілковито заправляється грошима.

"Складається враження, що українські партії борються виключно за вузькоегоїстичне бажання здобути владу, а не за суспільні інтереси. Немає якогось конструктивного діалогу. Політсили не чують одна одну. Уряд ігнорує опозицію, а опозиція – уряд. Усе в чорно-білих тонах, а політика не може бути тільки такою", - зазначив він.

Занепокоєння представника ПАРЄ також викликало формування виборчих комісій на вибори.

"Формування і склад виборчих комісій в Україні, на мою думку, – це повний фарс. Насамперед через їхню тотальну однобічність. Головна умова функціонування виборчих комісій на всіх рівнях – від дільничних до центральної – відбір людей, що мають виконувати функції рефері, а не гравців. А у вашій ситуації надто багато гравців, які виступають за одну команду", - сказав Ґросс.

Зазначимо, громадяни України з наближенням парламентських виборів мають щораз менший доступ до об'єктивної інформації про ситуацію в країні. Це відбувається через: 1) обмеження свободи слова власниками засобів масової інформації, 2) самоцензуру журналістів та 3) засилля замовних матеріалів. Таку думку висловив експерт польського аналітичного Центру східних досліджень (OSW, Варшава) Тадеуш Іванський.

Нагадаємо, 24 липня народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) зареєстрував у Верховній Раді України законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)". Змінами до Кримінального кодексу, серед іншого, передбачено, що наклеп, тобто поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію, карається штрафом в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до одного року.

18 вересня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини.

25 вересня в Мережі стартувала акція протесту проти "регіонального" законопроекту про наклеп. Журналісти виступили з солідарним заявою, щодо того, що "до наклепів можуть віднести будь публічне висловлювання або коментар в ЗМІ, якщо суд вирішить, що воно може завдати шкоди честі та гідності людини".

25 вересня Журавський відкликав свій законопроект про наклеп.

До речі, раніше повідомлялось, що Віктор Янукович перевершив Йосипа Сталіна: він будує диктатуру однієї сім'ї в одній країні, йдеться у зверненні екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до парламентів і лідерів держав. Про те, що Україною правлять "сім'я" і СБУ, помітила у квітні ще і Freedom House.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1006 | Додав: nowyny | Теги: янукович, Путін, Росія, україна, ПАРЄ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]