Чт, 2024-04-25, 16:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:57
Україна не встигає провести візову лібералізацію з Європою
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Українські політики і експерти підбили підсумки виконання Україною плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) з Євросоюзом. Висновки виявилися невтішними - на відміну від інших країн Східного партнерства, Київ за три роки не зумів завершити виконання навіть першого етапу ПДВЛ. Верховній Раді ще треба схвалити два найбільш дискусійних законопроекти, зокрема про протидію дискримінації. У ЄС сподіваються, що цей процес буде завершено до кінця листопада. Про це повідомляє видання "КоммерсантЪ-Украина".

Обговорення виконання Україною плану дій візової лібералізації з Євросоюзом відбулося вчора, 6 листопада, під час парламентських слухань "Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України". Народні депутати, дипломати, представники виконавчої влади та громадських організацій заповнили сесійну залу Верховної Ради за кілька хвилин до початку слухань. Міністр закордонних справ Леонід Кожара, який мав відкривати захід, активно обмінювався привітаннями з парламентаріями. Він так захопився розмовою з народним депутатом Іриною Бережною (Партія регіонів), що вийшов на трибуну з запізненням після зауваження першого заступника голови Верховної Ради Ігоря Калетника.

"Ми наблизилися до виконання першого законодавчого етапу ПДВЛ. Нам залишилося прийняти ще два законопроекти - про антикорупційну політику та про боротьбу з дискримінацією. Документи готові і внесені до парламенту, ми сподіваємося, що вони будуть прийняті найближчим часом", - заявив міністр.

Слід зазначити, що антидискримінаційний законопроект, який серед іншого забороняє не приймати на роботу або звільняти співробітників з причини їхньої сексуальної орієнтації, викликав різку критику з боку окремих громадських і релігійних організацій. Документ був зареєстрований у парламенті ще в лютому, але, всупереч закликам ЄС, Рада його так і не розглянула.

Леонід Кожара був змушений визнати, що порівняно з іншими країнами Східного партнерства Україна сильно відстає у процесі візової лібералізації, оскільки за три роки Київ так і не зміг завершити виконання першої фази ПДВЛ.

"Молдова отримала план дій після нас і вже в листопаді 2012 року перейшла до виконання другого етапу. Грузія отримала ПДВЛ тільки в 2013 році, але рівень її законодавства дозволяє прогнозувати, що безвізовий режим з ЄС буде введено вже в 2015 році", - зітхнувши зауважив пан Кожара.

Він закликав "подвоїти зусилля" і схвалити два останніх законопроекти, необхідні для завершення виконання Україною першої фази ПДВЛ.

"Я підтримую антидискримінаційний законопроект і підкреслюю - всі політичні сили понесуть електоральні втрати в разі неприйняття цих законів", - поспішила запевнити присутніх нардеп Ірина Бережна.

Інші представники Партії регіонів, які були присутні на слуханнях, не поділяли позицію пані Бережної.

"Країни ЄС йшли від кримінальної відповідальності за мужолозтво до антидискримінаційної філософії 30-40 років, а від України вимагають пройти цей шлях за 17 років. Це все одно, що народити дитину за два місяці. Це неможливо, - заперечила народний депутат Інна Богословська (Партія регіонів). - Ми просимо ЄС з розумінням поставитися до того, що деякі речі ми не зможемо зробити раніше, ніж дозволить ситуація в суспільстві.

Виступ пані Богословської викликав обурення наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка. Він підкреслив, що ухвалення антидискримінаційного законодавства є вимогою ЄС до всіх країн, що претендують на безвізовий режим.

"Якщо Євросоюз знизить планку для України, його відразу ж звинуватять у подвійних стандартах. Це буде скандал. Треба взяти на себе відповідальність і прийняти цей закон. Ми пасемо задніх, а Молдова в наступному році отримає безвізовий режим", - заявив пан Сушко.

Представники опозиції також не забули розкритикувати парламентську більшість за відсутність єдності. Народний депутат Ірина Геращенко (УДАР) назвала позицію Партії регіонів "суперечливою", а народний депутат Борис Тарасюк ("Батьківщина") звинуватив нинішню владу в саботажі ПДВЛ.

"За три роки нам не вдалося завершити навіть перший етап плану дій, тоді як Балкани пройшли цей шлях за два роки. Значить, проблема в партії влади, яка, між іншим, сконцентрувала в своїх руках і законодавчу, і виконавчу, і судову гілки влади", - заявив пан Тарасюк.

Примирити сторони спробував голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Він відзначив "велику роботу" уряду у виконанні ПДВЛ і висловив надію, що Верховна Рада встигне прийняти решту законів до саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

"Ще є час до Вільнюса. Ми сподіваємося, ще є можливість до кінця місяця завершити цей етап і перейти до наступного", - звернувся дипломат до українських політиків.

Раніше під час засідання Всесвітнього економічного форуму в Києві прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що більшість умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС вже реалізовані, і є всі підстави вважати, що саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі, на якому планується підписання Асоціації, буде для України успішним.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 838 | Додав: adminA | Теги: візову лібералізацію з Європою, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]