Вт, 2024-04-16, 18:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:12
Україні Росія передала невідомі роботи Тараса Шевченка
Інші останні Культурні новини
Росія передала Україні копії унікальних, раніше невідомих документів, пов'язаних з життям і творчістю Тараса Шевченка, повідомили в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

Документи передав прем'єр-міністру України Миколі Азарову керівник Федерального агентства у справах СНД, співвітчизників, що проживають за кордоном, і з питань міжнародної гуманітарної співпраці Костянтин Косачов.

Це, зокрема, вірші Кобзаря російською мовою, копії його малюнків.

"Шевченко - великий поет, який творив як українською, так і російською мовами. Його спадщина унікальна і однаково цінна для наших народів", - зазначив Косачов.

У свою чергу Азаров додав, що "творчість Шевченка, як і багато іншої спільної культурної спадщини українського і російського народів, об'єднує наші країни".

Він підкреслив, що Україна зацікавлена у спільній підготовці до святкування ювілею Кобзаря, і висловив упевненість, що і Росія, і країни СНД візьмуть участь у святкуванні 200-річчя Тараса Шевченка.

Косачов запропонував сприянню в організації в ході підготовки до ювілею виставок, присвячених творчості Кобзаря, до яких можливо залучити архівні документи, наявні в Росії.

Раніше адміністрація Національного музею ім. Тараса Шевченка попросила президента України Віктора Януковича сприяти поверненню в Україну експонатів, що стосуються Шевченка і зберігаються в московських архівах, повідомила автор концепції музейної експозиції, архітектор Лариса Скорик.

У 2010 році в Києві проходила виставка раритетних речей Тараса Шевченка. До експозиції увійшли рукописи, офорти, фотографії, листи Кобзаря, які майже 70 років зберігалися в США.

Зазначимо, що у цьому році виповнилося 198 років із дня народження символу Української держави - поета і прозаїка, художника і громадського діяча - Тараса Шевченка та 151-та річниця з дня перепоховання Тараса Григоровича на Чернечій горі у Каневі.

За 47 років свого життя Тарас Шевченко пробув 24 роки у кріпацтві, 10 - на засланні, а решту - під наглядом жандармів. Але незважаючи на це, він зміг проявити себе як різнобічно обдарований творець - поет, прозаїк, драматург, художник.

У другій половині XIX і початку XX ст. чи не єдиною книжкою у більшості сільських хат України був "Кобзар", вірші з нього вчили напам'ять, за ним училися читати.

В історичному розвитку України Шевченко - явище незвичайне як своєю обдарованістю, так і місцем у літературі, мистецтві, культурі. Походження, положення та популярність Шевченка - виняткове явище також у світовій літературі.

Революційна творчість Шевченка була одним із головних чинників формування національно-політичної свідомості народних мас України. Вплив Шевченка на різні сторони духовно-національного життя нації відчуваються і сьогодні.

У духовній історії України Шевченко посів, і досі беззастережно посідає виняткове місце. Значення його творчої спадщини для української культури важко переоцінити.

Його "Кобзар" почав новий етап у розвитку української літератури і мови, а його малярська і граверна творчість стала визначним явищем не тільки українського, а й світового мистецтва.

Творчість великого поета внесла в українську літературу невідоме раніше багатства жанрів і формальних особливостей. Поєднавши у своїх поетичних творах живу розмовну мову зі словесно-виразними засобами книжної мови, Шевченко підніс українську літературну мову на новий, якісно вищий щабель.

У поетичних творах Шевченка українська мова набула незвичайного багатства фарб і відтінків, а також можливостей передачі не тільки найтонших настроїв, почуттів і думок, а й глибоких філософських та політико-суспільних узагальнень.

Тарас Шевченко помер у Петербурзі, але, як і заповідав, спочив на Дніпрових кручах. В Україну труну везли кіньми. Після прощання з поетом, яке відбувалося в Успенському соборі в Каневі, до місця поховання - Чернечої гори - труну несли на руках.

Як повідомлялося, про Тараса Шевченка збираються зняти новий фільм, головну роль в якому виконає актор Остап Ступка.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1621 | Додав: adminA | Теги: Україні, Росія, Тараса Шевченка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]