Чт, 2024-03-28, 20:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:29
В українців відбиратимуть мічені купюри - без компенсації та попередження
Інші останні Кримінальні новини
В українців почнуть відбирати гривні, які раніше були «помічені» як викрадені.

Нацбанк оприлюднив постанову 422 , яка забороняє використовувати для платежу  купюри , забруднені спеціальним «антіграбіжницьким » розчином. Та зобов’язує банки вилучати їх у громадян, навіть примусово. Про це пишуть «Вести» .

Спецрозчин може потрапити на банкноту ,якщо  вона перебувала у викраденому з банку інкасаторському кейсі. Сьогодні багато фінустанов для перевезення грошей використовують спецкейси з вмонтованими в них тюбиками спеціального хімрозчину. На вигляд він нагадує фарбу ( зазвичай синю або рожеву ), проте його не можливо видалити з купюр хімреагентами .

Ці нововведення запозичені в США і введені після серії пограбувань інкасаторів, щоб грабіжники не змогли використовувати вкрадені гроші.

При будь-якій спробі зламати кейс , спецрозчин відразу ж розпилиться і  пофарбує всі банкноти у яскравий колір. Коли тюбик вибухає, то пошкоджується від 10 % до 50 % площі банкноти.

«Не помітити таке буде неможливо» , – запевнила директор департаменту банку «Фінанси та Кредит » Галина Калашникова. Банкіри радять населенню уважніше вивчати кожну гривню , що потрапляє їм в руки , і не брати навіть трохи забруднені банкноти.

« Перераховуйте гроші , щоб випадково не пропустити купюру в розчині , оскільки в магазині її не приймуть , а в банку вилучать без згоди клієнта» , – попереджає старший касир Надра Банку Тетяна Степанченко.

«У нас були випадки , коли клієнти зверталися в банк , щоб здійснити різні операції з грошима , і у них були виявлені долари і євро , які частково були пофарбовані яскраво червоним або яскраво фіолетовим кольорами . Ми такі гроші не взяли , довелося вилучити купюри і відправити на експертизу. На жаль , клієнти зазнали збитків , і мічені гроші ніхто їм не компенсував » , – розповіла Галина Калашникова.

До оприлюднення постанови банкіри могли вилучати мічені купюри лише іноземної валюти.

Між іншим, мічені банкноти з написом « Хабар» у банках не будуть забирати, а замінять на справжні. Але будуть просити ваші паспортні дані, які передадуть до правоохоронних органів, щоб отримати про вас детальну інформацію. Таке ставлення пояснюється тим , що напис «Хабар» можна виявити лише за допомогою ультрафіолету та спецтехніки.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: українців, мічені купюри, компенсації та попередження | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]