Чт, 2024-03-28, 12:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:06
В Україні різко збільшилася кількість порушень прав журналістів
Інші останні Політичні новини
Інститут масової інформації (ІМІ) констатує різке збільшення кількості порушень прав журналістів у серпні 2012 року, повідомляє прес-служба ІМІ.

На сайті організації зазначається, що з наближенням виборів можна констатувати різке зростання кількості порушень прав журналістів та судових позовів до ЗМІ та окремих журналістів. Про це свідчать дані щомісячного Барометра свободи слова, що наводить ІМІ, за серпень 2012 року.

Так, якщо за кожен з трьох перших місяців 2012 року фіксувалося: у січні - 6 випадків перешкоджання виконання професійних обов'язків журналістів, у лютому-березні по 15, у квітні 16, то в серпні вже 39.

Основним порушенням журналістських прав було перешкоджання виконанню професійних обов'язків та цензура (16 випадків). Також не останнім чинником, що не сприяє ситуації зі свободою слова напередодні виборів, стали частіші позови до журналістів та ЗМІ (загалом – 11 випадків).

Зафіксовано по п’ять випадків побиття та залякування журналістів, а також різноманітний тиск, зокрема економічний.

Так, нещодавно у Києві за хуліганські дії щодо журналістки одного із провідних телеканалів порушено кримінальну справу. Водій позашляховика Toyota Land Cruiser під час руху предметом, схожим на саперну лопатку, зі слів потерпілих, розбив скло правих передніх дверей автомобіля Skoda Fabia, на якому пересувалися журналісти одного з провідних телеканалів, та зник з місця події.

А днями народний депутат України, член фракції Партії регіонів Антон Яценко обіцяв звернутися до суду із позовом про захист честі та гідності через звинувачення окремих ЗМІ у його причетності до ДТП, в якій загинула людина.

Найбільш скандальними діями проти журналістів за останній час стали події на Всесвітньому газетному форумі в Києві. Журналіст Мустафа Найєм заявляв, що напередодні акції "Стоп цензурі!" телефони журналістів-учасників прослуховувалися.

"Про цю акцію знало чотири людини. І ми ніякі деталі не обговорювали ні з ким більше. Всі ці чотири людини, яким я довіряю, як своїм батькам. Але ми це обговорювали по телефону. І за три дні до того нам подзвонили з Адміністрації президента, в тому числі організатори форуму, і запитали: чи буде акція? Звідки вони дізналися? У нас є всі підозри, що прослуховуються наші телефони", - зазначив він.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: Україні, порушень прав журналістів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]